ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/12/2019

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ПАРКУ ПРИРОДЕ "УНА"

 

НОВИ ГРАД, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Представници општина Нови Град, Крупа на Уни, Костајница и Козарска Дубица потписали су данас споразум о регулисању међусобних права и обавеза у вази са Јавном установом /ЈУ/ Парк природе "Уна".

 

Начелник новоградске општине Мирослав Дрљача рекао је да слиједи именовање управљачке структуре, које ће бити завршено до краја године, и додао да ће у наредном периоду бити именован и вршилац дужности директора ЈУ Парк природе "Уна" чије ће сједиште бити у Новом Граду.

"Начелници ће предложити вршиоце дужности чланова управног одбора који ће бројати пет чланова. Четири члана су представници општина и пети члан је представник невладине организације која се бави заштитом животне средине", појаснио је Дрљача.

Он је навео да је споразумом дефинисано да за оснивачки улог за регистрацију од укупно 5.000 КМ општине Нови Град и Козарска Дубица издавајају по двије хиљаде, Костајница 700 КМ и Крупа на Уни 300 КМ.

Начелник општине Костајница Драго Бундало рекао је да ће ова локална заједница испоштовати обавезе предвиђене споразумом да би почела са радом нова јавна установа.

"Ми радимо на заштити ријеке Уне. Истовремено, с друге стране, у Хрватској је посјечено комплетно све раслиње на обали. Ми ћемо радити свој посао и заштитити Уну", истакао је Бундало.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић наглашава да је веома битно заштитити ријеку Уну и сачувати је за наредне генерације, спријечити све покушаје угрожавања животне средине.

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица Даријан Бабић сматра да је одлука Владе Републике Српске о проглашењу Парка природе "Уна" значајна за спречавање намјере Хрватске да у општини Двор, на граници са БиХ, прави одлагалиште радиоактивног отпада.

"Сви смо упознати о намјерама Хрватске и свјесни штетног утицаја који највише угрожава општину Нови Град, али и друге локалне заједнице. Зато је значајно да очувамо природно богатство, да не дође до деградације природног амбијента", напоменуо је Бабић.

Прије потписивања споразума, раније је на сједницама скупштина општина Нови Град, Костајница, Козарска Дубица и Крупа на Уни усвојена одлука и оснивању ЈУ Парк природе "Уна".

Одлуку о проглашењу Парка природе "Уна" који се простире на подручју ове четири општине у септембру је донијела Влада Републике Српске.

Одлуком је предвиђено да ће за управљање Парком природе "Уна" четири општине основати јавну установу са сједиштем у Новом Граду, у складу са процедурама прописаним законом којим се уређује систем јавних служби и законом о локалној самоуправи.