ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/12/2019

КАЛЕМЕГДАН МЕЂУ 14 УГРОЖЕНИХ ЛОКАЛИТЕТА КУЛТУРНОГ НАСЉЕЂА ЕВРОПЕ

 

БЕОГРАД, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Београдска тврђава је међу 14 угрожених локалитета културног насљеђа Европе, саопштио је данас стручни панел организације "Европа Ностра" и Института Европске инвестиционе банке.

 

У саопштењу је наведено да би спровођење пројекта изградње жичаре /гондоле/ Калемегдан-Ушће драстично угрозило интегритет и аутентичност тог локалитета који није само симбол Београда, већ споменик од изузетног значаја за Србију.

Београдска тврђава са окружењем драгуљ културног насљеђа читаве Европе јер свједочи о бројним цивилизацијама које су насељавале просторе Балкана од Неолитског периода до данас, преноси Бета.

У саопштењу се истиче да ће 14 угрожених европских локалитета бити у ужем избору за Програм "Седам најугроженијих" 2020. године.

"Европа Ностра" се више од 50 година бори за очување културне баштине у Европи, прије свега кроз програм "Седам најугорженијих", а делегација стручњака те организације боравила је у мају у Београду да би анализирала пројекат градње жичаре и опасност реализације тог пројекта по Београдску тврђаву.