ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/12/2019

НЕПРАВДА И ДИСКРИМИНАЦИЈА У ПРОЦЕСУ ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ СРБА

 

БАЊАЛУКА, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила истиче да не смије бити заборављено људско право на истину о страдањима српског народа на овим просторима, на срамне пресуде за почињене злочине или још уобичајенију праксу непроцесуирања ратних злочина, чиме се чини двоструки злочин над жртвама.

 

Као примјер наводе срамну пресуду Елфети Весели за мучко убиство дјечака Слободана Стојановића.

Из ове организације, поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, инсистирају на измјени постојећег стања неправде и дискриминације према процесу тражења несталих Срба, јер породице и данас, 25 година након завршетка рата, трагају за најмилијим.

"Основно људско право је да знамо гдје су наши најмилији, да их пронађемо и достојно сахранимо", речено је Срни у Републичкој организацији.

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила даје апсолутну подршку аустријском писцу Петеру Хандкеу, којем ће данас бити уручена Нобелова награда за књижевност.

"Један је од ријетких који се усудио писати и причати о ономе што су Срби као народ доживјели у рату деведесетих година прошлог вијека. Сасвим сигурно заслужује награду за свој, прије свега, литерарни рад, али и због намјере да покуша помирити двије стране. Позивамо га да посјети и Подриње и цијелу Републику Српску", поручују из ове организације.