ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура10/12/2019

ПРЕДСТАВЉЕНА ЕДИЦИЈА О СРПСКИМ ВОЈВОДАМА

 

БРЧКО, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Брчком је вечерас представљена едиција осам књига "Србија 1914-1918" издавачке куће "Прометеј" која говори о српским војводама Радомиру Путнику, Степи Степановићу, Живојину Мишићу, Петру Бојовићу и почасном српском војводи Франшеу Депереу.

 

Уредник Издавачке куће "Прометеј" Зоран Колунџија рекао је новинарима да едиција садржи историју Србије и њених ратовања од краја 19. вијека па до завршетка Првог свјетског рата приказану кроз српске великане које народ искрено воли.

"Код млађе популације војвода Мишић је најпопуларнији, вероватно због изреке `Ко сме тај и може`", рекао је Колунџија.

Он је истакао да је позитиван одјек, посебно на француској страни, имала и књига о француском генералу и почасном српском војводи Франшеу Депереу, те да је то био мотив да се поново љепше говори о ратној сарадњи између Србије и Француске у Првом свјетском рату.

Колунџија је напоменуо да је у издању "Прометеја" до сада направљено 80 наслова, шест кола по 10 књига, те много књига ван кола које говоре о Србији, Србима и Првом свјетском рату.

Говорећи о покушајима ревизије улоге српске политике и војске у Првом свјетском рату, Колунџија је истакао да није добро чим се тако нешто ради, јер ревизија Првог свјетског рата води ревизији Другог свјетског рата, те да то значи да се поново припрема један нови рат.

Колунџија је навео да је о томе писао Миле Бјелајац у својој књизи "Зашто ревизија?".

"Иде се на то да се спере кривица са оних који су почели рат, а то су, пре свега, Њемачка и Аустрија и да се пребаци кривица на Србију и Русију које уопште нису желеле рат. Историја је склона да се понавља пошто су актери озбиљне земље које имају дугорочне планове и ништа не опраштају малим земљама које су им биле непријатељи. Ми смо, на несрећу, у таквој позицији да морамо да се чувамо", поручио је Колунџија.

Организатор промоције у Брчком био је Конзервативни клуб који се бави очувањем српске културе и традиције.