ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана10/12/2019

ДИОНИЦА БРЧКО-БИЈЕЉИНА-РАЧА ОД КРУЦИЈАЛНОГ ЗНАЧАЈА

 

БАЊАЛУКА, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Усвајањем плана парцелације у вези са ауто-путем и гасоводом дионице Брчко-Бијељина-Рача биће омогућена изградња ове дионице, што је пројекат од круцијалног значаја за Српску, рекла је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић посланицима у Народној скупштини.

 

Образлажући Приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку за дионицу Брчко-Бијељина-Рача, Голићева је навела да реализација тог пројекта представља један од стратешких приоритета просторног развоја, друмског транспорта и гасификације Српске.

"Очекујем подршку посланика да би се приступило плану експропријације и стварању чистих имовинско-правних односа како би ова дионица ауто-пута могла почети да се гради", рекла је Голићева.

Она је прецизирала да су објављивањем Одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку, коју је раније усвојила Народна скупштина, створени услови за доношење ове одлуке којом ће се извршити парцелација дијела дионице Брчко-Рача у двије фазе.

"С тим у вези, прва фаза парцелације дијела дионице Брчко-Бијељина-Рача ће се вршити у складу са овом одлуком", подсјетила је Голићева.

Она је навела да је након доношења Одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача, за носиоца израде одабрано предузеће Институт за грађевинарство "ИГ" Бањалука, које је овлашћено за израду докумената просторног уређења, док инвеститор предузеће "Аутопутеви Републике Српске".

Голићева је рекла да је, након што је у току јавног увида стигао знатан број примједаба и сугестија на Нацрт документа-плана који се односи на дионицу Вукосавље-Брчко, ресорно министарство у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза затражило мишљење о могућности усвајања спроведбеног планског документа - плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача у двије фазе.

"Одлуком о приступању изради одређено је да ауто-пут са гасоводом чине двије различите, одвојене дионице Вукосавље-Брчко дужине 32 километра и Брчко-Рача дужине 38,5 километара", рекла је Голићева.

У образложењу приједлога ове одлуке, који је размотрен у Народној скупштини, наводи се да ће за план парцелације дионице Вукосавље-Брчко бити спроведен засебан поступак усвајања плана парцелације.

Наташа Мандић из Института за грађевинарство "ИГ" Бањалука представила је посланицима плански документ у вези са парцелацијом дионице Брчко-Бијељина-Рача. /наставиће се/бој/мис/аб