ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура12/12/2019

ДАНАС ИМЕНА ЛАУРЕАТА "ВЕЛИКЕ НАГРАДЕ ИВО АНДРИЋ"

 

БЕОГРАД, 12. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Имена лауреата овогодишње књижевне "Велике награде Иво Андрић" Андрићевог института у Андрићграду биће саопштена данас у Београду.

 

Тим поводом у Медија центру биће одржана конференција за новинаре на којој ће говорити чланови жирија прослављени српски режисер Емир Кустурица, академик Јован Делић, књижевник Мухарем Баздуљ и књижевни критичар Желидраг Никчевић.

Андрићев институт у Андрићграду је 2015. године установио "Велику награду Иво Андрић" која се већ традиционално уручује 27. јануара на Савиндан.

Награда се додјељује у двије категорије - за животно, књижевно стваралаштво, које представља укупни допринос књижевности и култури и за најбољу књигу објављену у Републици Српској и Републици Србији током године.

Добитници "Велике награде Иво Андрић" 2016. године били су Матија Бећковића за животно дјело и укупан допринос српској књижевности, за објављену књигу "Три поеме" и Владимир Кецмановић - за роман "Осама".

Наредне 2017. године Душан Ковачевић био је добитник "Велике награде Иво Андрић" за укупно књижевно стваралаштво и за драмско дело "Хипноза једне љубави", а Захар Прилепин за роман "Обитељ" и књигу приповједака "Седам живота".

Бора Ђорђевић је 2018. године добио ово значајано признање за најбоље дјело објављено у Републици Српској и Србији за књигу поезије "Пусто острво", док је Ју Хуа добитник награде за животно дјело за 2017. годину и за цјелокупно прозно стваралаштво, поводом објављивања превода његова три романа "Живјети" /2014/, "Записи о продавцу крви" /2014" и "Седми дан" /2017/.

У Андрићевом институту на Савиндан 2019. године Горану Петровићу додијељена је Велика награда за животно дјело, поводом његовог цјелокупног прозног стваралаштва, а Рајко Петров Ного добио је награду за најбољу књигу, пјесничко дјело "Сонет и смрт".

Андрићев институт у Андрићграду, на чијем челу је прослављени свјетски редитељ Емир Кустурица, основан је 28. јуна 2013. године.

Јединствена је установа културе, науке и образовања, која својим радом обједињује настојања Републике Српске и Републике Србије да у тим областима остваре значајне резултате.

Своје научне резултате из области друштвених и хуманистичких наука остварује кроз рад четири одјељења - за књижевност, српски језик, историју и Одјељења за филм и медије.