ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/12/2019

НАЈВЕЋИ СРПСКИ ПРАВНИ ТЕОРЕТИЧАР И ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ

 

БИЈЕЉИНА, 12. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Српски правник и историчар, један од највећих српских интелектуалаца Слободан Јовановић умро је на данашњи дан 1958. године.

 

Слободан Јовановић био је професор Универзитета у Београду, предсједник Српске краљевске академије и најзначајнији српски правни писац и теоретичар државе у 20. вијеку.

Јовановић је након окупације земље 1941. године са краљем и владом отишао за Лондон.

Био је предсједник емигрантске југословенске владе, а послије рата је, у одсуству, осуђен на 20 година робије у процесу генералу Драгољубу Михаиловићу и умро је у емиграцији у Великој Британији.

Јовановићева влада именовала је четничког вођу Драгољуба Михаиловића за министра војске, ваздухопловства и морнарице.

До краја Јовановићевог боравка на мјесту предсједника избјегличке владе Михаиловић ће бити прво унапријеђен у дивизијског, па у армијског генерала и начелника Врховне команде.

Именовање за министра и унапређивања требала су да ојачају Михаиловићеву позицију у Југославији и убрзају савезничку помоћ.

То именовање комунистичке власти нису опростиле Јовановићу.

Власти СФРЈ прећуткивале су Јовановићев рад и значај.

У свијету је Јовановић био изузетно цијењен и сматран једним од највећих свјетских ауторитета у теорији уставног права.

Француски предсједник Шарл де Гол послао му је Нацрт устава Пете републике, замоливши га да га проучи и оцијени.

Слободан Јовановић написао је мноштво студија и расправа, а најпознатија дјела су: "О суверености", "О држави" /Основи једне правне теорије о држави/, "Уставобранитељи и њихова влада", "Светозар Марковић", "Макијавели", "Друга влада Милоша и Михаила", "Влада Милана Обреновића", "Уставно право Краљевине Србије", "Уставно право Краљевине СХС", "Вође Француске револуције"...

Окружни суд у Београду рехабилитовао је Слободана Јовановића 2007. године и прогласио ништавном пресуду Војног већа Врховног суда ФНРЈ од 15. јула 1946. године.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: