ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/12/2019

ТЕГЕЛТИЈА: ПРОШЛИ САЗИВ САВЈЕТА МИНИСТАРА ПОТЦИЈЕНИО МИГРАНТСКУ КРИЗУ

 

САРАЈЕВО, 12. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је прошли сазив потцијенио мигрантску кризу, те да се због лошег руковођења проблем акумулирао до те мјере да га је веома тешко контролисати.

 

"Сва Европа је причала о тим проблемима, својевремено је постављана жичана ограда између Словеније и Хрватске. Док је Мађарска градила зид према Србији, ми смо говорили `Е, то се нама нешто случајно дешава`. Људи пролазе као да пролазе туристи кроз БиХ", рекао је Тегелтија синоћ за БХТ1.

Он сматра да је управо такво схватање проблема са мигрантима довело до тога да је БиХ имала лошу сарадњу са сусједима - Србијом, Црном Гором и Хрватском, као и са представницима међународне заједнице.

"Мислим да је била лоша сарадња између полицијских агенција у БиХ и онда се тај проблем акумулирао до ове мјере када га је веома тешко контролисати", додао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, сасвим је сигурно да БиХ сама не може ријешити питање миграната који се налазе у земљи јер је ријеч о великом проблему, не само за БиХ, већ за цијелу Европу.

"Надам се да ћемо ми разумјети обим проблема који ту постоји, да ћемо предузети неке мјере које су у нашој надлежности, те да ћемо имати пуно бољу сарадњу са нашим сусједима и међународном заједницом, како би овај проблем рјешавали у свим његовим сегментима", навео је Тегелтија.

Он је рекао да је БиХ суочена са озбиљном мигрантском кризом, првенствено са хуманитарног аспекта, јер је познато у каквим условима су ти људи живјели, наглашавајући да им услови живота ни сад неће бити много бољи.

"Зар није криза ако у БиХ може да уђе било ко, мимо званичних граничних прелаза? Да ли неко то више види као безбједносни проблем, ја видим озбиљан безбједносни проблем, али и хуманитарни. Да ли неко од нас може да крене било гдје ван БиХ, без личних докумената? Нама се управо дешава да су у БиХ људи за које не знамо ни ко су, ни шта су и да ли нешто имају у прошлости иза себе", каже Тегелтија.

Он је додао да највећи број миграната долази из земаља у којима се суочавају са егзистенцијалним проблемима, али да то и даље није изговор да БиХ нема контролу и евиденцију, какву има већина земаља.

"Проблем миграната је проблем за цијело друштво и о детаљима тих мигрантских проблема ћемо разговарати у Савјету министара. Све ово је резултат онога што смо тврдили да ми немамо проблема са мигрантима, да се они неће задржавати, да их је мали број, а онда је тај број нарастао на толико да их више немамо гдје смјестити у БиХ", нагласио је Тегелтија.

Одговарајући на питање шта нови сазив Савјета министара може урадити што није урадио претходни, Тегелтија је рекао да је потребно успоставити бољу сарадњу међу свим институцијама у БиХ, прије свега полицијским, а потребно је сарађивати са сусједима.

Говорећи о Граничној полицији БиХ, Тегелтија је нагласио да та полицијска агенција има огромну одговорност и да је потребно јачати њене људске и материјалне капацитете, али да је сасвим сигурно да она сама не може ријешити проблем неконтролисаног уласка у БиХ.

"Постоји много ствари и питање колико људи који раде у њој /Граничној полицији/, како су распоређени и које послове раде, да ли баш сви треба да буду у администрацији или могу обављати полицијске послове, али то је правна ствар за новог министра безбједности, а не цијели Савјет министара", рекао је Тегелтија коментаришући податак да овој агенцији недостаје 1.000 полицајаца.

Када је ријеч о кадровским рјешењима у важнијим институцијама БиХ, Тегелтија је појаснио да је добио списак на пет-шест страна са више од 20 рјешења, у којима су спроведене одређене процедуре, именовања "на овај или онај начин".

"Када се формира Савјет министара, прегледаћемо сву ту документацију, видјећемо да ли су процедуре спроведене у складу са законом или нису и предлагаћемо, или ћемо понављати процедуре, у зависности како је то завршено", указао је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да очекује да ће руководиоци безбједносних агенција бити именовани што прије јер од тога, односно, колико су они у могућности да раде у пуном капацитету, зависи и рад тих агенција.

"Персонално, о тим рјешењима тренутно не размишљам и нећу размишљати док не буде изабран Савјет министара", каже Тегелтија.