ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/12/2019

РАДАНОВИЋ: ДУНОВИЋ НЕ МОЖЕ ПОНОВО БИТИ ИЗАБРАН ЗА ПОТПРЕДСЈЕДНИКА

 

САРАЈЕВО, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Актуелни потпредсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Милан Дуновић не може поново бити изабран на ту позицију, како су то предвидјели СДА, СББ и ДФ, јер му за то треба шест гласова из Клуба Срба у Дому народа парламента ФБиХ, а има само два српска гласа, тврде у Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ.

 

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић изјавио је Срни да ће бити тешко имплементирати споразум који су јуче склопиле три странке у ФБиХ и предвидјеле да мјесто потпредсједника добије ДФ, чији је Дуновић члан.

"Ми не видимо начин да он буде изабран. То могу урадити само под условом уколико Српска листа или СДП дају шест српских потписа за избор Дуновића. Сматрамо да СДП неће поновити грешку из 2015. и подржати Дуновића с обзиром на то да ДФ жели да и у Кантону Сарајева смијени Владу СДП-а", рекао је Радановић.

Он је додао да се за подршку, колико је познато Одбору, нису обраћали ни Српској листи, тако да није јасно како то намјеравају да учине.

"Асполутно не постоји уставна могућност да потпредсједник ФБиХ буде изабран из реда српског народа. Устав ФБиХ предвиђа да се предсједник и потпредједници бирају једним гласањем и јасно је да та замисао не може проћи", тврди Радановић.

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ су навели да је и Влада Кантона Сарајево неуставна и да су најављивали алепацију Уставном суду ФБиХ да је таквом и прогласе, јер нема пропорционалан број министара из реда српског народа.

Радановић је објаснио да то није било могуће спровести, јер Одбор није имао овлаштеног апеланта, будући да актуелни премијер Фадил Новалић није хтио да потише нашу апелацију.

"Тако Влада Кантона Сарајева није срушена пред Уставном судом", рекао је Радановић.

Према Уставу ФБиХ, попуна министарских мјеста у кантоналним владама врши се на основу пописа становништва из 1991. године, а у Влади Кантона Сарајева би на основу тога требало да буде најмање троје Срба, с обзиром на то да има 12 министарских мјеста и премијера.

Он је напоменуо да у десет кантоналних влада у ФБиХ не поштују уставне принципе попуне министарских мјеста према националној структури из 1991. године и да нико због тога не реагује.

Радановић је упитао шта би се десило да је премијер Републике Српске Радован Вишковић предложио Владу са само једним Бошњаком умјесто пет колико предвиђа Устав Републике.

"Сигурно би реаговала и међународна заједница, све амбасаде у Сарајеву, а тим поводом би засједао и Савјет за имплементацију мира /ПИК/", рекао је Радановић и додао да се ниједна страна амбасада није огласила зашто у Влади Кантона Сарајево сједи само један припадник српског народа, а минимално би требало да их је троје.

Он је подсјетио да споразум који су јуче потписале три странке у ФБиХ предвиђа смјену Владе Кантона Сарајева, коју чини СДП и његови коалициони партнери, те нагласио да се, била Влада смијењена или не, мора поштовати уставни принцип заступљености Срба.

"Уколико се реализује споразум три странке, тражимо да кантонална Влада буде попуњена према уставним принципима заступљености народа у ФБиХ из 1991. године. Ако може Република Српска да испоштује уставне принципа, онда тражимо да тако буде и у ФБиХ и на кантоналном и на федералном ниову", истакао је Радановић.

Он је напоменуо да се, када је ријеч о националној заступљености, Устав ФБиХ не поштује ни у Унско-санском кантону чија Влада има 11 чланова, а нема ниједног Србина.

Приједлог Одбора је и да се приликом попуњавања министарских и других мјеста у вези са националном структуром користе подаци пописа становништва из 2013. године.

"Ако се неко 2013. изјаснио као Бошњак, не може се 2018. изјаснити као Србин", појаснио је Радановић.