ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет15/12/2019

СИНДИКАТ ДАО УЛТИМАТУМ ВЛАДИ

 

ПАРИЗ, 15. ДЕЦЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Француски синдикат радника ЦГТ запријетио је данас да ће удвостручити протесте ако Влада у наредних седам дана не повуче приједлог о реформи пензионог система.

 

"Синдикат ЦГТ који окупља раднике жељезнице, транспорта, рударске и хемијске индустрије и енергетике саопштава да Влада има на располагању једну седмицу да повуче свој пројекат и да покрене истинске преговоре за побољшање актуелног система", наводи се у саопштењу.

Из овог синдиката истичу да ће, уколико премијер и даље буде инсистирао на томе да је у држави "поремећај, али не и блокада", радници јавног и приватног сектора удвостручити протесте, мобилисати још више људи и позвати на штрајк све компаније, те тиме додатно повећати ниво протеста.

Француски премијер Едуар Филип рекао је да су његова врата отворена за преговоре и да ће се састати са представницима синдиката наредне седмице.

Француска се суочава са саобраћајним хаосом од 5. децембра због реформи Владе. Синдикати су већ позвали раднике на масовне протесте у уторак, 17. децембра.

Француска Влада предложила је свеопшту реформу пензионог система која укључује да радници раде дуже двије године ако желе пуну пензију.