ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура16/12/2019

"ПЕЧАТ" РАВНОПРАВНО БАБИЋУ, ЈОКАНОВИЋУ, ЈАНКОВИЋУ И РАДОВАНОВИЋУ

 

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ, 16. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - "Печат вароши сремскокарловачке", престижна књижевно награда културне институције "Бранково коло", ове године равноправно је припала Недељку Бабићу, Данилу Јокановићу, Милошу Јанковићу и Радмилу В. Радовановићу, саопштено је данас из "Бранковог кола", чије је сједиште у Сремским Карловцима.

 

Бабићу и Јокановићу "Печат" је припао за књиге изабраних пјесама, а Јанковићу и Радовановићу за самосталне збирке поезије.

Бабић је "Печат" добио за збирку поезије "Завичај", Јокановић за књигу пјесмама "Изабране", Јанковић за књигу пјесама "Катреник", а Радовановић за збирку поезије "Тезејев јав".

Награда "Печат вароши сремскокарловачке" традиционално се додјељује за најбољe пјесничкe књигe на српском језику.

Одлуку о додјели те награде једногласно је донио жири у саставу Ненад Грујичић, Јелена Алексић и Крстивоје Илић.

У најужем избору за "Печат" биле су и нове књиге поезије Ане Ристовић, Радомира Уљаревића, Јагоде Кљаић, Милана Михајловића, Драгана Бошковића, Јулије Капорњи и Катарине Пантовић.

"Печат" ће добитницима бити уручен у Сремским Карловцима 15. марта 2020. године, на пјесничкој манифестацији "Прољећни Бранкови дани".

У образложењу жирија је наведено да је Недељко Бабић у 11. књизи поезије под називом "Завичај", показао мајсторстово у сачињавању сонета.

"Бабић, мајстор сонета, представио је лепезу виртуозних решења ове вековне форме и показао да такав песнички пројекат има монументални карактер. Он је на изванредан начин предочио раскош и снагу српскога језика у освајању сонета, чувеног италијанског и светског песничког облика старог више од седам векова", наводи се у образложењу и напомиње да је Недељко Бабић рођен у Лукавици код Власенице, као и да је књигу поезија прошле године издала "Бесједа" из Бањалуке.

За Јокановићеву 10. књигу пјесма "Изабране" жири је нагласио да је то, у ствари, књига његових изабраних пјесама из претходних девет збирки.

"Не стидећи се попут неких преучених песника, Данило Јокановић у први план, и у највећем броју, с разлогом истиче своју љубавну поезију непрестано дочаравајући прожимање женског и мушког принципа, и то, раздрљене кошуље, често и грлом у јагоде, витешки", навео је жири у образложењу.

Јокановићева књига "Изабране" изашла је прошле године у издању "Октоих-Штампар Макарије" из Подгорице.

Жири је истакао да је Милош Јанковић награду "Печат" добио за књигу пјесмама "Катреник", која има 200 катерена, односно 800 стихова.

"Ову најтипичнију и најчешћу песничку форму, коју користе и школарци и највећи мајстори стиха у свим језицима света, Јанковић насељава најразноврснијим темама и мотивима. Ти мотиви су, у ствари, спектар његових досадашњих опсервација у поезији: свакодневица, друштвени амбијент, слабости и врлине човекове, рођење, живот и смрт, песникова позиција у савеменом свету, песма као одбрана од малограђанштине, стих као надгробни епитаф, то јест најмеродавнији извештај са овога света", објаснио је жири.

"Катреник" је ове године издала Библиотека "Данило Киш" из Врбаса.

У образложењу додјеле награда наводи се да је Радмило В. Радовановић, рођен у Дивину код Билеће, аутор награђене збирке поезије "Тезејев јав", познат по честој употреби старогрчке и староримске митологије у пјесничке сврхе и додаје да је "и најновија његова књига, после двадесетак досад објављених, `Тезејев јав`, у добром свом делу заснована на таквом поетичком концепту".

"У српском језику `јав` означава оглашавање, јављање, зов, мада ту реч проналазимо и у једном триптиху пансловенске митологије, нав-свет мрвих, јав - свет живих и прав-свет богова. Ово је једна од најбољих Радовановићевих књига која сублимише фантазмагоричне слике завичаја и детињства, лепезу зазиване љубави према младој жени `виолинског тијела` и митску амблематику коју призива и сазивалик из наслова књиге", нагласио је жири.

Књигу "Тезејев јав" издали су ове године "Арт принт" из Бањалуке и "Клуб умјетничких душа" из Мркоњић Града.

Награду "Печат вароши сремскокарловачке" основао је у Новом Саду студентски лист "Индекс" 1967. године.

Те године међу лауреатима су били Рајко Петров Ного, Бранко Бошњак, Радомир Мићуновић, Петко Војнић Пурчар, Карољ Јунг, Милорад Миленковић Шум, Звонимир Хусић и Тито Билопавловић.

Међу досадашњим добитницима ове угледне полувјековне награде налазе се и Раша Попов, Даринка Јеврић, Миодраг Павловић, Вујица Решин Туцић, Новица Тадић, Драгомир Брајковић, Небојша Деветак, Слободан Костић, Милош Комадина, Матија Бећковић, Дара Секулић, Крстивоје Илић, Драган Колунџија, Ранко Јововић, Манојле Гавриловић, Ранко Прерадовић, Стеван Тонтић, Ранко Рисојевић, Милан Ненадић, Ненад Грујичић, Ђорђо Сладоје, Горан Симић, Боро Капетановић и други.