ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура16/12/2019

ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДЈЕЧИЈЕГ ПОЗОРИШТА

 

ЗВОРНИК, 16. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У зворничком Дому омладине данас је почео седми Међународни фестивал дјечијег позоришта на којем наступају позоришта из Републике Српске и Србије.

 

Фестивал дјечијег позоришта отворила је представник Градске управе Зворник Госпава Јеремић пожељевши свим учесницима добру глуму на позоришним даскама и пријатан боравак у овом граду.

Представом "Лепотица и звер/ка/", у режији Милоша Милошевића, а у извођењу дјечије сцене трстеничког позоришта, почела је ова манифестација која траје до 18. децембра.

Милошевић је рекао је да је фестивал веома битан за дјечије драмско стваралаштво, али и за ауторе који раде са дјецом.

"Са дјецом је најтеже радити, јер они представу прихватају као игру и ако не нађу себе у тој игри и у томе шта им се понуди, од предстве нема ништа", рекао је Милошевић и додао да је ова представа бајка о љубави и доброти и да љубав и доброта на крају побјеђују.

Сутра ће наступити Зворничко драмско позориште са представом "Свињарева тајна", а у сриједу, 18. децембра, публици ће се представити "Позориштанце" из Добоја представом "Јаче од чаролије", те Аматерско позориште "Бранислав Нушић" из општине Мало Црниће у Србији са представом "Шумска бајка".

Руководилац Зворничког драмског позоришта Божица Остојић рекла је да је овај фестивал веома значајан за развој дјечијег стваралаштва и културе.

Подсјетивши да је Зворничко драмско позориште основано 1997. године, Остојићева је истакла да је у радионицама позоришта едуковано око 160 младих и урађено више од 30 представа.

Према њеним ријечима, овај фестивал враћа у свијет бајки, а ко воли бајке заборавља стварност и урања позоришну љепоту.

Фестивал дјечијег позоришта подржали су Министарство просвјете у културе Републике Српске, град Зворник и Министарство спољних послова Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима урегиону.