ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура18/12/2019

ЛАУРЕАТ КОЧИЋЕВИХ НАГРАДА РИСТО ЛАЗАРОВ

 

БЕОГРАД, 18. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Лауреат књижевне награде "Кочићево перо" за зиму 2019. и годишње награде "Кочићева књига" за 2019. јесте македонски књижевник Ристо Лазаров, саопштено је данас из Задужбине "Петар Кочић Бањалука-Београд".

 

"Кочићево перо" додјељује се за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи, а годишња награда "Кочићева књига" за цјелокупно књижевно стваралаштво.

Лазарову је књижевна награда "Кочићево перо" за зиму 2019. године припала за књигу пјесама "Цеђена", наводи се у саопштењу жирија.

Одлуку о добитнику једногласно је донио жири у чијем саставу су били књижевници Никола Вуколић /предсједник/, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

"Књига пјесама `Цеђена` познатог савременог македонског пјесника Ристе Лазарова тематски и проблемски разноврсна, стилски и језички уравнотежена, а поетички и филозофски утемељена", рекао је Вуколић.

Он је напоменуо и да се за Лазарова може рећи да је писац широког регистра интересовања, те да представља једно од најзначајних имена домаћег књижевног простора.

"Мислим да нема више никакве сумње да је он својим цјелокупним, вишедеценијским књижевним радом, на најљепши начин обиљежио протекли период у нашој књижевности. Лазаров је створио раскошно књижевно дјело, по чему је препознатљив и знан", рекао је Вуколић.

Награда ће лауреату бити уручена у петак, 20. децембра, у 12.00 часова у Вуковој задужбини у Београду.