ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 31/01/2020

УНА - ВЈЕЧИТА ИНСПИРАЦИЈА ПЈЕСНИЦИМА И СЛИКАРИМА

 

Осим што је природно богатство које треба очувати, ријека Уна је и туристички потенцијал, многима је избор за љетовање, камповање, регату... "Маратон стазама Бранка Ћопића" први је организован у БиХ

 

Приредила: Зора САВИЋ

НОВИ ГРАД, 31. ЈАНУАРА /СРНА/ - Крајишка љепотица - ријека Уна интересантна је и домаћим и страним туристима.

"Уну годинама повезујемо с манифестацијом `Уна регата - лађом низ Уну`. Из године у годину број учесника расте, тако да је ове године било њих 700 на води. А, на концерту који се организује у оквиру манифестације, на Тргу Младена Ољаче било је неколико хиљада посјетилаца", прича Срни директор Туристичке организације Нови Град Небојша Тодић.

Према његовим ријечима, учесници регате су били из земаља бивше Југославије, Аустрије, Њемачке, Шведске и САД.

"Сви су сагласни да је регата доживљај, посебно вожња и дружење екипа због љепоте ријеке Уне, поготово за оне који учествују први пут", каже Тодић.

Он наводи да се за ријеку Уну веже и Ликовна колонија Ракани, која се у овој општини организује од 1984. године.

"Од покретања ликовне колоније, умјетници су на обалама Уне тражили испирацију, па зато не чуди да су и бројна дјела настала у раду овог ликовног саборовања посвећена Уни", истиче Тодић.

Осим сликара, ова ријека била је инспирација и пјесницима.

КЕЈ - ПОДСЈЕЋА НА ПРВЕ ЉУБАВИ

"Уз Уну, сви Новљани посебно воле кеј са дрворедом. Бројним Новљанима је кеј асоцијација на прве љубави. Они који су овдје рођени, а сада живе и раде у другим срединама сјећају се са сјетом кеја гдје су проводили, како наводе, најљепше дане младости", каже Тодић.

Сваког љета на обали ријеке Уне су бројни посјетиоци, неки долазе у једнодневне посјете, а неки се одлуче и на камповање.

"Није ријеткост чути да је за наше суграђане или госте, Уна избор за љетовање, прије свих других дестинација", прича Тодић.

Он наводи и за општину Нови Град значајну манифестацију "Маратон стазама Бранка Ћопића", први маратон организован у БиХ.

"На овој манифестацији имамо учеснике из бројних земаља свијета. Учесницима је интересантан и предио којим пролази стаза. Организатор Атлетски клуб `Слобода` био је вођен идејом да ова спортска манифестација уједно буде и подсјећање на књижевника Бранка Ћопића и начин да се представи општина", истиче Тодић.

РАЗВОЈ СЕОСКОГ ТУРИЗМА

Пољопривредна задруга "Агројапра" из Доњих Агића код Новог Града развија сеоски туризам, а сваке године је посјете ученици основних школа из ове и сусједних општина у оквиру једнодневних излета.

Он сматра да туристички потенцијали у Новом Граду нису довољно искоришћени, а један од разлога је недостатак смјештајних капацитета.

"Од прошле године је поједностављен правилник за регистрацију апартмана и кућа за одмор, па очекујемо да ће већ идуће године у Новом Граду бити повољнија ситуација кад је ријеч о смјештају", каже Тодић.

Он додаје да Туристичка организација Нови Град, у сарадњи са општином и Туристичком организацијом Републике Српске, учешћем на сајмовима туризма и другим манифестацијама, ради на промоцији потенцијала ове општине.