ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/01/2020

ОБИЉЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК РУСИНА

 

ШИД, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Свечаном академијом у Шиду обиљежен је Национални празник Русина, установљен у знак сјећања на почетак насељавања ове мањине на подручје данашње Војводине.

 

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је синоћној академнији и честитао празник Русинима.

"Очување и побољшавање услова за русинску, као и за друге националне мањине, сматрамо једним од својих најважнијих задатака како бисмо нашу Војводину и Србију учинили богатијом, успешнијом и лепшом", рекао је Мировић.

Он је додао да је заједница узвратила Русинима стварањем услова да у свим сегментима сачувају и развијају свој идентитет, саопштено је Покрајинске владе.

"То подразумева образовање на свим нивоима, од предшколског до факултетског, потом информисање на русинском језику, традиционални недељник `Руске слово` и друга издања истоимене издавачке куће", навео је Мировић.

Он је подсјетио да у оквиру Радио-телевизије Војводине постоји и ради Редакција на русинском језику, те да национална заједница има и подршку Завода за културу војвођанских Русина.

Предсједник Националног савјета Русина Борислав Сакач истакао је успјешну сарадњу са Покрајинском владом.

"Русини у Војводини кроз сарадњу са Покрајинском владом и локалним самоуправама исказују своју особеност и различитост и ми смо им на томе захвални, јер на тај начин негујемо наш идентитет", рекао је Сакач.

Национални празник Русина, 17. јануар, на приједлог Покрајинске владе, а одлуком Скупштине Војводине, 2018. године постао је и датум од покрајинског значаја.