ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/01/2020

ОДНОС ПОДГОРИЦЕ И ПРИШТИНЕ ИСТИ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ И ЦРКВИ

 

БЕОГРАД, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Његово високо преосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије изјавио је да однос власти у Подгорици према српском народу, Цркви, православљу и демократском поретку и начелима није ништа бољи него однос привремених органа у Приштини.

 

Митрополит је подсјетио на покушаје Приштине да средњовјековни српски манастир у Новом Брду прогласи католичким, те упозорио како слична судбина чека и друге српске светиње на Косову и Метохији и у Црној Гори.

"У катедралном Храму Светог Николе /у Подгорици/ извршили су експеримент in vivo, очигледну наставу не само за своје подгоричке ђаке. Свима су нам јасно показали шта ће бити са Морачом, Савином, Ждребаоником и другим храмовима уколико попустимо у одбрани светиња", рекао је митрополит Порфитије за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, ту истовјетност намјера Приштине и Подгорице и народ јасно осјећа.

"Зато се после молебана широм Црне Горе, у литијама масовно пева о Косову, Светом цару Лазару и косовским јунацима", додао је он.

На питање како гледа на оптужбе да државни врх Србије и Патријаршија, под плаштом заштите Срба распирују национализам у Црној Гори и на Космету, владика Порфирије је истакао како је то за њега познато искуство.

"Шта год да учините одређеним групама у чије циљеве и пројекте се не уклапате унапред сте криви. Њима није важна истина, већ само циљ и интерес", рекао је митрополит Порфирије.

Митополит сматра да "треба подржати настојања Србије да се обнови дијалог Срба и Шиптара и да се успостави какав-такав суживот на Косову и Метохији", те оцијенио и како је сада јасно и свјетским силама и Албаницима да се Србија никада неће одрећи тог дијела своје територије.

Он је указао и како није природно дијелити се око онога што овај народ обједињује, а још мање је морално злоупотребљавати најбитније питање за остварење уских интереса.

"Нарочито је важно да ми, као људи Цркве, избегнемо сваку врсту политиканског односа према Косову. Епископи и свештеници не треба да се опредељују између партија", рекао је владика Порфирије.