ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/01/2020

ЗЛОЧИНЦИМА ПОЗИВИ ИЗ ХАГА СTИЖУ УБРЗАНО

 

ПРИШTИНА, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Осам припадника терористичке ОВК је од почетка године позвано на саслушање из Специјалног тужилаштва у Хагу, а очекује се да ће у наредних мјесец дана позив добити још тридесетак да би дали исказ у вези са злочинима над Србима и неалбанцима од почетка 1998. до истека 2000. године.

 

Према информацијама Српског удружења несталих и киднапованих, сви позвани имају досијее сачињене на основу изјава очевидаца или лица која су дошла до сазнања о идентитету припадника ОВК који су убили или су били умијешани у киднаповања и мучења српских цивила и трговину органима.

Из Удружења ветерана рата, односно бивши активни припадници ОВК, у наредних мјесец дана хашки тужиоци ће позвати на саслушање још тридесетак припадника ОВК, посебно оне на високим функцијама и положајима у косовским безбједносним снагама.

За сада је саслушано више од 250 особа са Косова и Метохије, што у својству осумњичених, што у својству свједока.

Према информацијама из Одјељења истраге Косовске полицијске службе, у својству свједока саслушано је више десетина припадника КФОР-а и УНМИК полиције.

"Њихов идентитет је строго скривен, јер је процијењено да могу бити мете освете и покушаја окривљених припадника ОВК да ликвидацијом сведока заташкају злочине који су починили над Србима и неалбанцима", наводи извор Срне.

Срнин извор наглашава да позиви из Хага стижу убрзано, јер је планирано да сви осумњичени и свједоци буду саслушани у наредна три мјесеца.

Најутицајнији међу онима који су добили позив на саслушање су замјеник шефа тајне службе ОВК /ШИК / Илми Речица и командант Националне гарде Косовских безбједносних снага Џевахир Гецај.

На списку су и бивши командири терористичких јединица из различитих регија ОВК Бахри Гаши и Имер Зогај, Ферат Шаља, Агрон Лимани, Абедин Дака из села Церовић у општини Клина, као и Шериф Тахири из Глоговца.