ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/01/2020

ЛИНТА: МИТРОПОЛИТ ДЕДЕИЋ ОСВЈЕДОЧЕНИ СРБОМРЗАЦ

 

БЕОГРАД, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта сматра да је митрополит канонски непризнате црногорске православне цркве Мираш Дедеић приликом гостовања на телевизији у Хрватској потврдио да је освједочени србомрзац, који отворено призива грађански рат.

 

Линта је навео да је Дедеић током гостивања у емисији "Бујица" заступао безочне лажи и измишљотине о великосрпској агресији на Хрватску, о "гецоцидима над Бошњацима у Сребреници и над Црногорцима 1918-1920. године", као и о великом и блиском пријатељству Црне Горе и Хрватске од средњег вијека.

"Дедеић је током гостивања истицао да су Срби реметилачки фактор на Балкану, да је Српска православна црква /СПЦ/ узурпирала црквену имовину не само у Црној Гори већ и у Хрватској, да је СПЦ била инструмент посрбљивања свих православаца на Балкану и друге свакакве глупости", подсјетио је Линта.

Линта је истакао да је Дедеић у тој емисији заступао усташку тезу о потреби обнове хрватске православне цркве, која је основана у геноцидној НДХ и била је инструмент масовног и насилног покрштавања српског народа у тој монструозној творевини.

"Дедеић је посјетио Овчару и положио вијенац страдалим Хрватима, али ниједном ријечју није рекао да је прије почетка ратних дејстава у Вуковару убијено више од 120 српских цивила од усташких паравојних формација на челу са Томиславом Мерчепом", нагласио је Линта.

Он је навео да је права намјера гостовања Дедеића била да се брутално застраши српски народ у Црној Гори, а крајњи циљ је отимање имовине СПЦ, затирање свега српског и претварање Срба у националне Црногорце.

Сваки грађанин Црне Горе који се у националном смислу изјашњава као Црногорац требало би, сматра Линта, да јавно осуди Дедеића који отворено и безумно промовише жестоко антисрпство и призива грађански рат, саопштено је из Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије.

"У случају да се не примјени антицивилизацијски закон о слободи вјероисповјести Дедеић пријети да ће у Црној гори избити грађански рат што је отворени позив на линч и обрачун са СПЦ и српским народом у Црној Гори", навео је Линта.