ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/01/2020

ЛИТИЈЕ У ПЉЕВЉИМА, БУДВИ, КОЛАШИНУ, ПЛУЖИНАМА

 

ПОДГОРИЦА, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Више хиљада Пљевљака вечерас је било на молебану који је служио Његово преосвештенство епископ милешевски Атанасије у цркви Свете Петке, а потом су у литији прошетали градом, док је велики број вјерног народа изашао и на улице Будве, Колашина, Бара, Плужина.

 

На раскрсници код зграде општине прочитано је саопштење пљеваљског Одбора за одбрану светиња у коме је оцијењено да је "Влада, доношењем Закона против Српске православне цркве /СПЦ/, ископала дубоку јаму у коју ће се једног дана са министрима и другим великодостојницима, који врше власт, стровалити и урушити на путу без повратка".

"Умјесто испразних порука које су све, осим добронамјерне, умјесто пријетећих и полупријетећих напомена и инструкција, позивамо вас да макар једном замијените своју самодовољност присуством Светој литургији и увјерите се како се Црква моли и за оне на власти, не због њих већ због народа којим управљају и којем би требало да су на услузи", наводи се у саопштењу.

Одбор је поручио да важи и за предсједника општине Пљевља и предсједника Скупштине за Игора Голубовића и Драгишу Сокића.

"Изјашњавају се као вјерници, а у Цркву не долазе нити коментаришу Закон који је донијела њихова партија, а којим је намјерено укидање СПЦ. Ни на шта их не присиљавамо, ни на шта их не тјерамо. Само нека размисле како им у неповрат одлазе једна за другом прилике да подрже своје сународнике и браћу у Христу", истакнуто је у саопштењу.

Предсједнику Скупштине, сматрају у пљеваљском Одбору за одбрану светиња, скупови који се одржавају нису довољан разлог да закаже сједницу Скупштине општине.

Као частан примјер, Одбор је навео предсједника Општинског одбора СДП у Пљевљима Бранислава Вељковића, који је недавно поднио оставку због усвајања Закона о слободи вјероисповијести

"Опет је дошло вријеме да најугледнији људи и предводници буду владике и епископи, да о моралној чистоти и духовном здрављу народа брину његови свештеници, да оживе Цркве и манастири вјерним народом и гласно пропоју свете литургије", истакли су у Одбору.

Одбор за одбрану светиња сматра да је опет дошло вријеме да се Црква Христова брани црквеним науком и достојанственим понашањем.

Више хиљада људи вечерас је у литији прошло улицама Будве, од староградске цркве Свете Tројице до Цркве Свете Петке.

Након молебана, које је служило свештенство Митрополије црногорско-приморске, литија је кренула главним булеваром предвођена свештеницима. У литији је био и предсједник општине Марко Царевић.

И учесници литије у Будви, као и велики број вјерника у Бару поручили су да не дају светиње.

У Колашину је у литији учествовало око двије хиљаде људи, којим су поново изразили неслагање са Законом о слободи вјероисповијести. Литију је предводило свештенство Митрополије, а претходио је служен молебан у Цркви Светог Димитрија.

Молебан је служен и у Плужинама, у Цркви Светог Јована Крститеља, а потом је улицама ове вароши прошла литија коју си предводили игуман Пивског манастира Јефтимије и плужински парох Мирослав Михаиловић у пратњи великог броја вјерника.

Грађани широм Црне Горе више седмица протестују због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.