ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет20/01/2020

ТРАМП ОДБАЦИО ОПТУЖБЕ У ВЕЗИ СА ОПОЗИВОМ

 

ВАШИНГТОН, 20. ЈАНУАРА /СРНА-Ројтерс/ - Амерички предсједник Доналд Трамп одбацио је данас оптужбе из Представничког дома, који је под контролом демократа, у вези са његовим опозивом и описао их као противне Уставу, уз напомену да морају бити одбачене.

 

"Сенат треба брзо да одбије ове мањкаве чланове о опозиву и ослободи предсједника", наводи се у Трамповом сажетку поднесеном уочи почетка суђења у Сенату.

Трамп, четврти амерички предсједник који се суочава са могућношћу да буде смијењен, оптужен је за злоупотребу положаја јер је затражио од Украјине да покрене истрагу о његовом политичком супарнику Џозефу Бајдену, те да је ометао истрагу Конгреса.

У сажетку се наводи да теорија демократа из Представничког дома о злоупотреби положаја није прекршај који подразумијева опозив.

Одбијена је и оптужба о ометању истраге Конгреса као неозбиљна и опасна, уз напомену да је предсједник искористио своје законско право да се одупре захтјевима Конгреса за информацијама.

Трамп је оптужио демократе да воде намјештен процес и рекао да су они успјели да докажу да предсједник није учинио ништа лоше.

Мало је вјероватно да ће Сенат, који контролишу републиканци, смијенити Трампа, али је њему потребно да ограничи политичку штету уочи избора у новембру, на којима ће покушати да освоји други мандат.

Трампов правни тим тврди да је он био унутар уставих овлаштења када је прошле године затражио од украјинског предсједника Владимира Зеленског истрагу о Бјадену и његовом сину Хантеру у оквиру, како тврди Трамп, акције против корупције.

Бајденови тврде да нису прекршили закон.