ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија20/01/2020

ДИРЕКТНА АВИО-ЛИНИЈА БЕОГРАД-ПРИШТИНА ВАЖНА СТВАР

 

ДАВОС/БЕОГРАД, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је важно потписивање писма о намјерама о увођењу директне авио-линије Београд-Приштина са компанијом "Луфтханза" и захвалио америчким званичницима Ричарду Гренелу и Роберту О Брајену за уложени труд.

 

"Ми смо урадили најбоље што смо могли, са једне стране да потврдимо све оно за шта се залажемо - слободан проток робе, капитала, људи и услуга, а са друге да заштитимо јединственост територије Србије и пронађемо компромисно решење у којем нико не може да нам каже да смо признали /самопроглашено/ Косово", рекао је Вучић новинарима у Давосу.

Вучић је, уочи званичног отварања Свјетског економског форума, поводом критика политичких противника у Србији на рачун тога што као оператор није одабрана српска национална авио-компанија "Ер Србија", објаснио да то није било могуће, али не зато што то Албанци нису жељели.

Он је истакао да Албанци желе "Ер Србију" више него било кога другог, зато што би та авио-компанија морала да потпише сва документа са приштинским аеродромом "Адем Јашари" и са "државом Косово".

"Ми би тиме признали да више није под нашом контролом доњи ваздушни слој. Зато смо и тражили и борили се неколико месеци, да умешамо Кфор у то, да имамо посредника, да имамо некога другога ко је резолуцијом УН предвиђен за тај простор", појаснио је Вучић.

Предсједник Србије је захвалио америчким званичницима за енергију и предсједнику САД Доналду Трампу за интересовање, те оцијенио да реализација неће бити лака ни за Београд, ни за Албанце, ни за Американце.

Вучић је истакао да ће се са америчким савјетником за националну безбједност О Брајеном срести у Давосу и да ће то бити један од најважнијих састанака, одмах послије Трамповог обраћања учесницима Форума, којем ће да присуствује.

Делегација Министарства привреде Србије потписала је данас, у Берлину, Писмо о намјерама са компанијом "Луфтханза" о обнови авио-линије Београд-Приштина.

Говорећи о учешћу на Форуму, Вучић је рекао да ће то бити прилика да говори о инвестиционом амбијенту у Србији, постигнутим резултатима и највишој стопи раста у Европи, као и да се позову инвеститори да наставе да улажу у Србију, али и да се чује шта су наредни потези које ће Србија морати да предузме.

"Овде увек чујете оно што после неколико година морамо да проведемо у дело. Мислим да је за Србију увек веома важно да буде присутна у Давосу и добро заступљена", рекао је Вучић.

Упитан о панелу на којем ће сутра учествовати и представник привремених приштинских органа Хашим Тачи, Вучић је подсјетио да ће на том панелу бити двадесетак учесника и да ће се радити о једној од најпосјећенијих сесија на Форуму.

"Биће много лидера из Европе и света. Тачи је и даље легални представник привремених институција у Приштини. Видећемо шта ће он да каже - ја ћу да заступам интересе Србије", рекао је Вучић.

Он је истакао да је у Давосу да би рјешавао проблеме и да би представио позицију Србије на најбољи начин.

"Очекујем размену аргумената која неће бити сасвим једноставна и лака, али верујем да ћемо у цивилизованом тону то моћи да обавимо. Биће двадесетак учесника и једна од најпосећенијих сесија, свакако, једна од најважнијих за југоисточну Европу", најавио је Вучић.