ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика20/01/2020

ЗАКОН НЕЋЕ БИТИ ПОВУЧЕН, НЕМА АТАКА НА ИМОВИНУ ЦРКВЕ

 

ПОДГОРИЦА, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић изјавио је да нема повлачења Закона о слободи вјероисповијести, истичући да "неће бити атака, нити јуриша" на имовину цркава Српске православне цркве /СПЦ/.

 

"Црна Гора је као и свака друга независна земља на свијету. Има своје одговорности и суверена права да рјешава своја питања, а једно од њих је и овај закон. Tо не треба занемаривати и много здравији односи ће постојати ако то будемо поштовали. Нема потребе за флагрантним мијешањем у унутрашње послове друге земље", рекао је Дармановић за Телевизију Црне Горе.

Он сматра да је овај закон либералан и да почива на премиси - колико вјерника, толико и цркава.

"Закон је регулисао питање онога што треба вратити у државну својину. Протећи ће још времена док се схвати да нико никоме ништа неће отети и онда ће, вјероватно, реторика спласнути, схватиће се да је закон једнак за све", рекао је Дармановић.

Он је навео да враћање државне својине у њене руке мора бити праћено поштивањем закона, те да је све то обухваћено Законом.

"Неће бити атака, да не кажем јуриша на имовину цркава, а поготово не на њихово коришћење. Према томе, Закон неће бити повучен упркос захтјеву Митрополије црногорско-приморске, али ће и те како бити вођени озбиљни разговори", поручио је Дармановић.

Коментаришући "скрнављење државних симбола Црне Горе у Београду", он каже да да су власти у Србија биле дужне да то спријече.

"Мислим да је могло бити ефикасније реакције и да није смјело да се дозволи то једносатно иживљавање над симболима. Није било физичког напада на просторије, али је било довољно за мучне сцене и било је простора за превентиву", сматра Дармановић.

Он каже и да је требало да политички лидери укажу да тако нешто не треба радити.

"Tо су биле немиле сцене, лош је утисак и то што је било доста студената. Ми смо оправдано на то протестовали. У Црној Гори никада нису скрнављени симболи Србије", истакао је Дармановић.