ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/01/2020

ЗАКОН О СЛОБОДИ ВЈЕРОИСПОВИЈЕСTИ БОМБА У ТЕМЕЉИМА ПРАВНОГ СИСТЕМА

 

БАЊАЛУКА, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Члан правног тима Митрополије црногорско-приморске Владимир Лепосавић рекао је да Закон о слободи вјероисповијести у Црној Гори не мора да буде повучен у цијелости, већ је довољно усвојити измјене и допуне одредаба које су неуставне и чине га противправним актом који је предодређен да буде бомба у темељима правног система Црне Горе.

 

"Он би био бомба у правном темељу сваког система који је иоле организован на правним правилима као што су устав и закони", нагласио је Лепосавић.

Коментаришући изјаву предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да неће повући закон без обзира на отпор народа, Лепосавић је истакао да је та изјава опречна ономе што је природа ствари, ставу јавног мњења, демократским односима и масовно исказаној вољи грађана.

"Та изјава није добра и вријеме ће показати да није ни тачна јер ће овако снажна воља грађана прије или касније морати да буде испоштована. То су људи који су носиоци суверености. Носилац суверености није један државни орган него скуп свих грађана", рекао је Лепосавић вечерас за РТРС.

Говорећи о Ђукановићевој поруци да нема преговора о тексту закона, него само о његовој примјени, Лепосавић је оцијенио да је јасно да се о примјени закона не може конструктивно разговарати јер се он тиче жеље да се отме вјековна и законита имовина Српске православне цркве /СПЦ/.

"Митрополије и епархије СПЦ су законити књижни власници имовине и овакав закон не може да опстане. Очигледно је закон неуставан и политичке поруке не могу да промијене чињенице. Грађани Црне Горе, чак и они који нису вјерници СПЦ, разумију основна уставна начела, принцип једнакости и заштите права својине и свакодневно дају одговор и коментар и сматрам да је то пресудно", каже Лепосавић.

Он је истакао да су протести у Црној Гори величанствени јер су масовни, а уједно достојанствени и мирни.

"Имајући у виду утемељеност Цркве у нашем народу и свијест нашег народа о томе колики је значај Цркве кроз историју и колико је она значајна за одгој и вођење народа, ово је природан слијед догађаја. Масовна реакција људи је услиједила да се заштити њихова институција. Црквена имовина је једини примјер својине која може да припада свима", оцијенио је Лепосавић.

Према његовим ријечима, присуство великог броја људи у литијама и молебанима потврђује како су владике и свештенство СПЦ радили, понашали се обазриво и живјели са својим суграђанима.

Лепосавић је навео да се закону противе и представници других конфесија који, окупљајући се са Србима, штите и себе, те потврђују универзални грађански капацитет и разумијевање суживота.

"Покушај да се на овај начин крше основна људска права, а прије свега право својине, право једнакости и право на правично суђење, те чињеница да су она тако грубо погажена овим законом људи доживљавају не само као питање своје вјерске слободе него и као питање општих људских права. Овим законом се не угрожава само право СПЦ и људи су схватили да бранећи данас право њене својине бране право својине и право на једнакост сваког субјекта и грађанина у будућности", каже Лепосавић.

Он је оцијенио да су спорним законом нарушени сви правни принципи и најважније уставне одредбе и начела.

"Предвиђено је да се о праву својине расправља у посебном поступку који до сада није постојао, нити је игдје примијењен. То значи да за све власнике својине важе једна правила, а да се само за СПЦ предвиђају посебна правила што је кршење начела једнакости заштите пред судом. Власник право својине може да изгуби, а да суд о томе није расправљао. Прекршено је и начело о забрани ретроактивности јер се законом иде уназад 100, 200 или 300 година. Примјер оваквих одредби немогуће је наћи било гдје друго", нагласио је Лепосавић.

Венецијанска комисија је, подсјетио је он, у више од 30 конкретних примједби и препорука изнијела директне критике закона.

"Ни са једне међународне адресе није дошла подршка за закон него стижу поруке забринутости и позиви на дијалог, па чак и невјерица да се право својине може конфисковати вјерској заједници која посједује своје храмове 300, 500 или 800 година", истакао је Лепосавић.

Према његовим ријечима, постоји начин да онај ко је законит власник докаже своје право својине, али да то треба да чини онај ко тврди да му нешто припада.

"Циљ овог закона јесте да се имовина СПЦ препише на државу и да њој припадне. СПЦ располаже изводима из катастра непокретности у којима пише да је она законити власник и свако ко тврди супротно мора да изнесе аргументе. Осим тога Црква има и своје архиве и друге доказе тако да ту нема спора", поручио је Лепосавић.

Он је оцијенио да је страшна и сама намјера да се једном субјекту конфискује имовина.

"Такво нешто се не може догодити, црква је претрајала многе борбе, навикла је да се бори и побјеђује направду и она ће пратећи свој пут којим је ишла до сада доћи до побједе прије или касније. Одбраном права цркве унапријед ће бити одбрањена права свих других власника у будућности јер ће бити јасно шта су темељи једног друштва", каже Лепосавић.

Он је прецизирао да се СПЦ не противи томе да се њено право својине провјери пред судом као и свих других субјеката, не тражи никакву привилегију, него се само бори за једнакост.

"То је цивилизацијски, људски и логички минимум и мислим да је то свима јасно. Свако правно средство које постоји разматрамо и конципирамо обраћање Уставном суду и домаћим органима, а када буду испуњени услови и Европском суду за људска права. Спремни смо да се боримо, повлачења нема", поручио је Лепосавић.