ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/01/2020

ЗЕНИЧАНИН АДИС АБАЗ ИЗРУЧЕН ИЗ БЕЛГИЈЕ У БиХ

 

САРАЈЕВО, 21. ЈАНУАРА /СРНА/ - Држављанин БиХ Адис Абаз, поријеклом из Зенице, који је прошле године ухапшен у Њемачкој због повезаности са терористима, изручен је протеклог викенда из Белгије у БиХ, пише "Дневни аваз".

 

Абаз је ухапшен због сумње да је набавио оружје терористима који су 13. новембра 2015. године у париском клубу "Батаклан" убили 131 лице, а 413 лица је тада теже или лакшше рањено.

У Суд БиХ који је, такође, тражио Абаза за којим је била расписана потјерница због трговине наркотицима, јуче је одржано рочиште према приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање притвора.

Абазов адвокат Сенад Крехо потврдио је да је његово клијент изручен према оптужници за трговину наркотицима, додавши да је Абаз у Белгији ослобођен оптужби за тероризам.

Позивајући се на изворе из Суда БиХ, лист наводи да је Абаз ухапшен у Дрездену на основу потјернице белгијске полиције, која га терети за подржавање терористичке организације која се доводи у везу са нападима у Паризу.

Он је због тога и био најприје изручен Белгији.

Одговорност за напад у Паризу преузела је терористичка организација "Исламска држава", а наводно је координисан из Брисела.

Њемачке власти рекле су тада да су откриле двојицу држављана БиХ који се сумњиче за кршење закона о војном наоружању, те да је на једној од пушака које су кориштене у овом стравичном злочину пронађен и Абазов отисак.

Он није био физички присутан у вријеме напада у Паризу, јер се тада налазио у БиХ, али је био осумњичен да је терористима продао оружје.

Абаз је одраније познат полицијским агемнцијама у БиХ и има велики криминални досије.

Он је 2011. године осуђен на двије и по године затвора због кријумчарења дроге и војног наоружања, да би 2018. године био хапшен због кријумчарења оружја у Словенију.

Тужилаштво БиХ и даље води истрагу против овог лица.