ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/01/2020

АРХИВА КОНГРЕСА СРПСКОГ УЈЕДИЊЕЊА КАО ПОКЛОН АРХИВУ СРБИЈЕ

 

БЕОГРАД, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Конгрес српског уједињења у САД /Serbian Unity Congress/ поклонио је Архиву Србије обимну грађу о активностима Срба из дијаспоре, који су америчкој јавности указивали на истину о Србији и одлучно се супротстављали перфидној демонизацији Србије, српског народа и његове историје.

 

Ову грађу је поклонио Мирослав Мајкл Ђорђевић, један од оснивача и предсједник Конгреса српског уједињења, добротвор и писац, поводом обиљежавања 30 година од оснивања Конгреса, најмасовније и најакативније организације Срба у дијаспори.

Грађа садржи оригинална документа и фотографије о хуманитарним и политичким активностима Срба који су пожртвовано и упорно указивали америчкој јавности, Вашингтону и Конгресу истину о Србији, саопштено је из Архива Србије.

Материјал садржи и податке о Србима који су утицали на развитак демократских идеја у Србији у деведесетим годинама 20. вијека, како би се мирним путем постигла пуна слобода, као и економски развитак српског народа и обнова његових духовних, моралних и културних вриједности.

Ђорђевић је изразио наду да ће се сада историчари заинтересовати за овај обилни архивски материјал и добити увид у значај рада српске дијаспоре и о непроцјењивој помоћи матици у току посљедње деценије 20. вијека.

"Такво разумевање би допринело много бољим односима и сарадњи са младом српском многобројном дијаспором широм света. Узајамно поштовање и поверење је више него икада потребно у тешким временима, када се морају доносити патриотске историјске одлуке које, пре свега, штите виталне српске националне и државне интересе", рекао је Ђорђевић.

Према његовим ријечима, то је легат који Конгрес српског уједињења оставља будућим генерацијама и за истраживања заснована на бројним оригиналним документима у поклоњеној архиви која подсјећа да "историја не прашта грешке".

Директор Архива Србије Мирослав Перишић изразио је велику захвалност Мајклу Ђорђевићу на предатој грађи Архиву Србије, те оцијенио да научна истраживања о том периоду тек очекују озбиљне истраживаче.

Он је рекао да је дубоким разумијевањем значаја архивске грађе и архива као установа које чувају памћење, Ђорђевић предајом обиља докумената Конгреса српског уједињења омогућио Архиву Србије да трајно сачува и истраживачима учини доступним изузетно значајну грађу.

Перишић је оцијенио да је та грађа значајна за сагледавање не само историје Конгреса српског уједињења, већ и за један, такође, значајан аспект о догађајима и рефлексијама на догађаје у току распада Југославије и ратова на простору бивше Југославије.

"Веома мало знамо о ангажовању Конгреса српског уједињења на продору истине о догађајима из последње деценије 20. века и зато очекујем да ће документа која су сада поверена Архиву изазвати интересовање мојих колега историчара", навео је Перишић.

Перишић је додао да "пропагандне магле, које су у већем дијелу западне и дијелу домаће јавности прихваћене као историја, могу бити разбијене само упорним, стрпљивим научним анализама и на архивским изворима утемељеним истраживачким резултатима.