ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/01/2020

ВИШЕ ОД 50 ПРИЈАВЉЕНИХ ЗА ДАВАЊЕ КРВИ

 

ПАЛЕ, 23. ЈАНУАРА /СРНА/ - Више од 50 лица пријавило се за данашњу акцију давања крви коју је на Палама организовало Удружење добровољних давалаца Сарајевско-романијске регије, изјавила је предсједник овог удружења Госпава Пејић.

 

"Ово је прва акција у овој години. Даваоци, када једном дају крв, према закону имају право на два слободна дана, док са 10 давања бивају животно ослобођени плаћања партиципације. Лијеп је осјећај када знате да у пет минута можете да некоме спасите живот", рекла је новинарима Пејићева.

Пејићева апелује да људи не чувају крв за најмилије, него да се одазивају оваквим акцијама.

"Сигурна крв увијек треба да сачека пацијента у банци крви трансфузиологије Болнице `Србија` у Источном Сарајеву", поручила је Пејићева и додала да Удружење тренутно броји 500 чланова.

Шеф Службе трансфузије у Болници "Србија" у Источном Сарајеву Јелена Стојановић Лукић рекла је да је у јануару евидентан мањи број добровољних давалаца, те ће данас новим јединицама обновити залихе.

"У Болници `Србија` је задовољавајуће стање резерви крви, а акције планирамо да бисмо на вријеме обезбиједили довољне количине. Све службе у Републици Српској су увезане, тако да, уколико једна располаже вишком, крв шаље у ону службу којој недостаје", изјавила је Лукићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, који је дао крв пети пут, захвалио је Удружењу што су одлучили да акцију реализују на Палама.

"Битан је први корак - да имате особу која жели да да крв. Пријављивањем на добровољне акције показује се да је у нашем друштву остала доза хуманости за помоћ у тренутку када је она некоме најпотребнија", поручио је Југовић.