ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура24/01/2020

У БЕОГРАДУ ПРЕДСTАВЉАЊЕ МОНОГРАФИЈЕ "100 ШАНTИЋЕВИХ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ"

 

МОСTАР, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - Монографија "100 Шантићевих вечери поезије" аутора свештеника Радивоја Круља биће данас представљена у Београду, најављено је из Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Градски одбор Мостар.

 

На представљању Монографије, осим аутора, говориће писац Владимир Пиштало, те пјесници Стеван Tонтић и Перо Зубац, док ће модератор бити новинар Шемсудин Златко Сердаревић.

Монографија "100 Шантићевић вечери поезије" изашла је у октобру прошле године у издању мостарске Градског одбора "Просвјете" и манастира Tврдош, поводом обиљежавања јубиларних 100. Шантићевих вечери поезије у Мостару.

Свештеник Круљ је у два наврата био предсједник мостарске "Просвјете" која је заједно са Српским пјевачким и културно-умјетничким друштвом "Гусле" организатор манифестације Шантићеве вечери поезије.

Монографија на 224 странице доноси на стотине докумената, записа, бесједа, фотографија и факсимила које свједоче о континуитету одржавања Шантићевих вечери поезије од 3. јануара 1920. године.

Овим су отклоњене све недоумице о томе од када постоје Шантићеве вечери поезије и које су по реду, јер ова књига цјеловито и аргументовано приказује све шта је приређивано у част овог српског пјесника из Мостара.

Монографија је премијерно представљена на 100. Шантићевим вечерима поезије у Мостару, а потом у Бањалуци, Невесињу и Tребињу.

Представљање Монографије у Београду организовано је уочи обиљежавања 96 година од Шантићеве смрти, што се навршава 2. фебруара.

Алекса Шантић, аутор антологијских пјесама "Остајте овдје", "Емина", "Вече на шкољу", "Не вјеруј", "Претпразничко вече" и других умро је од туберкулозе 2. фебруара 1924. године у Мостару.

Представљање Монографије "100 Шантићевих вечери поезије" биће одржано у Библиотеци града Београда у 12.00 часова.