ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/01/2020

БЕОГРАД НЕ ПРИХВАТА ИЗЈЕДНАЧАВАЊЕ ПОВЛАЧЕЊА ПРИЗНАЊА И УКИДАЊА ТАКСА

 

БЕОГРАД, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након састанка са специјалним изаслаником америчког предсједника Ричардом Гренелом, да Београд не прихвата знак једнакости између повлачења признања самопроглашеног Косова и укидања такса, што тражи САД.

 

Он је навео је упознао Гренела о томе да је Београд више пута нудио Приштини договор да се направи пауза у приштинским захтјевима за чланство у међународним организацијама и за признање, као и у кампањи за повлачење признања, али да Приштина својевремено то није прихватила.

Вучић је на конференцији за новинаре у Београду оцијенио да је разговор са Гренелом био веома добар и захвалио саговорнику за то што је разумио које су потребе Србије и њеног народа, који желе да буде поштовани, а не понижавани, као што је било у неким ранијим временима.

Он је додао да је Гренелу пренио да је Србија од увођења такса на српску робу изгубила 435 милиона евра, односно 1,3 милиона евра дневно, те да су српске прехрамбене компаније готово у потуности изопштене са тржишта на Космету.

Вучић је рекао да је са специјалним изаслаником америчког предсједника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине разговарао и о инфраструктурном повезивању Београда и Приштине.

"Када се успостави железничка линија и ауто-пут Београд-Пришитна, од тога ће наш народ имати користи. Само 20.000 Срба живи у Грачаници и они ће имати најбржи могући пиступ Нишу, Београду и то ће бити најбржа и најбоља веза", навео је Вучић.

Он је истакао да је важно да Београд ради и тргује са Албанцима, а да је то посебно значајно због Срба на Космету.

Вучић је пренио Гренелу позив за Трампа да посјети Србију, додајући да нигдје у Европи неће имати тако гостопримство као у Србији.

Специјални изасланик америчког предсједника Ричард Гренел изјавио је послије састанка са Вучићем да Приштина мора да укине таксе на српске производе, а да Београд мора да обустави кампању о непризнавању самопроглашеног Косова.

"Рекао сам јуче у Приштини свим приштинским званичницима, медијима и на свим састанцима да се таксе морају укинути јер је то неприхватљиво. Исти захтев доносим и овде - кампање о непризнавању Косова мора да се обустави", рекао је Гренел новинарима.

Он је поручио да је потребно да се и Београд и Приштина концентришу на привреду и што више послова и закључио да ће укидање такса створити више богатства и нормалнију ситуацију кад је ријеч о трговини.

"Желимо да оставимо политику вама. Овдје долазимо да вас повежемо, а немамо никакву велику агенду, нити идеје шта ви треба да урадите, нити да вас притискам када је ријеч о одређеним идејама. Желим да вас подржим и помогнем да ваше привреде расту", поручио је Гренел.

Он је рекао да треба створи више послова како би млади могли да остану да живе на овим просторима.

Гренел је захвалио Вучићу за нову идеју о жељезничкој линији између Београда и Приштине, као и за иницијативу о авио-линији и најавио да ће о томе у понедјељак, 27. јануара, у Берлину разговарати са предсједником привремених приштинских органа Хашимом Тачијем, те изразио наду да ће постићи начелни договор о томе.