ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/01/2020

БРОЈНА ПУБЛИКА ПРИСУСТВОВАЛА ТРАДИЦИОНАЛНОЈ СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Дому културе у Козарској Дубици пред бројном публиком вечерас је одржана традиционална Светосавска академија, манифестација коју од 2007. године заједнички припремају све образовне установе у тој општини.

 

У програму је учествовало 67 извођача, који су о лику и дјелу Светог Саве, као и о 800 година самосталности Српске православне цркве говорили кроз рецитације, драмске приказе, музиком и пјесмом.

Носилац овогодишњег програма Светосавске академије била је Основна школа "Вук Стефановић Караџић", а за сценарио је била задужена професор српског језика и књижевности Tатјана Јакшић Бањац.

"Ове године мисао водиља за читав програм била нам је осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве. Потрудили смо се у границама наших могућности сви заједно и надам се да се програм допао и публици", рекла је Бањчева.

Она је додала да је ова манифестација веома важна за сваки град и прилика да дјеца представе све што су спремали уназад неколико мјесеци и у шта су уложили велики труд.

Замјеник начелника општине Козарска Дубица Душан Дрљић захвалио је ученицима из свих дубичких школа који су на достојанствен начин припремили Светосавску академију, те њиховим професорима који су им помогли у раду.

"Ова традиција ће нас увијек подсјећати на наше коријене и на важну улогу наше државе и цркве", рекао је Дрљић.

У програму академије учествовали су ученици из свих основних и средње школе у Козарској Дубици, укључујући и Основну музичку школу "Бранко Смиљанић".

Tрадиционалној свечаности присуствовали су представници јавног, црквеног и привредног живота општине, те бројни грађани и родитељи.

Након програма одржан је коктел за учеснике и госте.

Медијски покровитељ Светосавске академије је ЈП "Центар за информисање и културу" Козарска Дубица, а манифестација се организује уз подршку општине Козарска Дубица.