ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/01/2020

БОКАН: ПОУКЕ СВЕTОГ САВЕ СУ СВАКОДНЕВНО ПОТРЕБНЕ

 

БИЈЕЉИНА, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Српски књижевник Драгослав Бокан поручио је вечерас на Светосавској академији у Бијељини да јубилеји не служе само за подсјећање на важност Светосавља за српски народ јер су поуке просвјетитеља свакодневно потребне.

 

Бокан је у бесједи у част светитељу рекао да је јубилеј обиљежавања осам вијекова од аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/ прошао, али се наставља сусрет са Светим Савом који тихим гласом из вјечности говори много гласније од наших савременика.

Говорећи о актуелним дешавањима у Црној Гори, Бокан је рекао да уопште не сумња да ће СПЦ и српски корпус у Црној Гори успјети да сачувју своје светиње.

Он је истакао да често, када политичка рјешења не постоје и интелектуалци занијеме јер не знају шта ће пред неправдом и силом, тада православље почне да учи.

"Учи нас да смо бољи него што смо мислили и рјешења се често могу догодити неочекивано јер молећи се према небу чинимо добро себи на земљи", рекао је Бокан.

Светосавска академија одржана је у Епархијском духовно-културном центру у организацији Епархије зворничко-тузланске и уз благослов Његовог преосвештенства епископа Фотија.

У програму је учествовао Хор Цркве Светог Ђорђа и ученици Економске школе у Бијељини.

У Бијељини ће сутра у свим основним и средњим школама, јавним и приватним универзитетима и факултетима бити одржан свечани програм посвећен Светом Сави, а многи грађани у Семберији и Мајевици обиљежавају овог просветитеља као крсну славу.