ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/01/2020

НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ ПРОСВЈЕТНИ РАДНИЦИ

 

ПРИЈЕДОР, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Најуспјешнијим просвјетним радницима на подручју Приједора у прошлој школској години вечерас су додијељене Светосавске повеље на традиционалној академији посвећеној првом српском просвјетитељу.

 

Највиша признања за допринос и резултате постигнуте у образовно-васпитном раду добили су наставник разредне наставе дефектолог у Јавној установи "Центар Сунце" Стеван Шеатовић и наставник ликовне културе у Основној школи " Бранко Ћопић" Александар Мугоша.

За постигнуте резултате у средњошколском образовању награђен је професор физике у Гимназији "Свети Сава" Саша Комшић.

Светосавске повеље и новчане награде добитницима уручио је градоначелник Миленко Ђаковић који је истакао да је Свети Сава својим животом и дјелом оставио у аманет многе вриједности и путоказ куда треба ићи.

"Његова дубока вјера и продуховљеност, али и мудрост и борбеност кад затреба, врлине су које неријетко недостају његовом народу. Када се одмакне од Светосавља, српски народ поклекне, изгуби се и залута неком од стрампутица", оцијенио је Ђаковић.

Он је истакао да ће се српски народ одупријети одузимању имовине Српске православе цркве у Црној Гори само са вјером у Бога и уједињени духом Светог Саве.

Бесједу о лику и дјелу великог српског просветитеља одржао је редовни професор Филозофског факултета у Нишу Горан Максимовић који је истакао да је Сава Немањић видио даље и боље од других.

"Свети Сава нас је учио да будемо и останемо достојанствени и поштовани, јер само тако смо способни да спознамо вијекове и миленијуме, да уђемо и заувијек останемо у породици одабраних и великих народа", поручио је Максимовић.

Умјетнички дио академије, одржане у Позоришту, носио је назив "Живи златни кругови" по којем је први пут Свети Сава представљен кроз средњевјековно сликарство, кроз фреске и иконе.

Поезију о просвјетитељу говорили су глумци Позоришта Приједор Мирела Предојевић, Татјана Бињаш Батоз, Деан Батоз и Срђан Књегињић, а у музичком дијелу учествовали су оперска пјевачица из Новог Сада Зорица Белић и хор "Вила" из Приједора.

Овогодишњу Светосавску академију организовала је Градска управа Приједор, а традиција светосавских духовних и свјетовних свечаности у овом граду, са прекидима, датира од 1891. године.