ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 03/02/2020

УДРИМ - БУЂЕЊЕ НЕМАЊИЋКЕ ЗАДУЖБИНЕ ИЗ ВЈЕКОВНОГ СНА

 

Почетак обнове средњовјековног манастира Удрим у општини Завидовићи, који се сматра задужбином краља Драгутина Немањића из 14. вијека, требало би да почне у овој години, након што је више од три вијека у рушевном стању

 

Приредила: Дуња ПАШАЛИЋ

ЗАВИДОВИЋИ, 3. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Администратор манастира Удрим протојереј-ставрофор Зоран Живковић нада се да ће ускоро бити окончана процедура издавања дозволе за обнову ове немањићке задужбине код Завидовића и да ће обнова кренути почетком грађевинске сезоне.

"Све храмове и богослужбена мјеста у нашим парохијама смо обновили, те се надамо да ће нам Бог дати снаге и воље да успијемо обновити и оно што је било препуштено забораву више од три стотине година, а то је манастир Удрим", говори Срни отац Живковић, који је и парох завидовићки.

Обнова овог манастира услиједиће након што су обновљене четири цркве у Завидовићима, Жепчу, Стогу и Гостовићу, парохијски дом, три капеле и подигнуте четири нове, те обновљен древни манастир Возућица.

УДРИМ ИМАО ДЕСЕТ ВИНОГРАДА

Манастир Удрим или Гостовић је по народном предању задужбина краља Драгутина Немањића из 14. вијека. Посвећен је Светом великомученику и исцјелитељу Пантелејмону.

Вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе. Послије рушења, манастир никада није обнављан.

"Пошто је манастир страдао, самим тим је уништена и сва архивска грађа која би могла бити свједок његове стварне историје", истиче парох Живковић.

Он подсјећа да се помен манастира Удрим налази у опширном попису Босанског Санџака из 1604. године - помиње се земин цркве Гостовић, "уживају га редовници те цркве са још десет винограда и чаира, припада Маглају, изван дефтера". Помен манастира Удрим налази се и у поменику манастира Рача на Дрини, те у поменику пљеваљског Манастира Свете Тројице.

Манастир је 1970. године проглашен Спомеником културе БиХ, а тренутно се налази на привременој листи Споменика културе БиХ.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПРИЈЕ ДВИЈЕ ГОДИНЕ ДОНИО ОДЛУКУ О РЕОСНИВАЊУ УДРИМА

Парох Живковић наглашава да је одлуку о реоснивању манастира Удрим у Гостовићу 2018. године донио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је те године служио и, како се претпоставља, прву Свету архијерејску литургију у овом храму након више од три вијека.

Исте године је од пројектантске куће "Стил-пројект" из Завидовића наручена израда пројектне документације за обнову Удрима.

ЦРНА ПРАШИНА УКАЗУЈЕ ДА ЈЕ МАНАСТИР ВЈЕРОВАТНО БИО ЗАПАЉЕН

Администратор манастира Удрим протојереј-ставрофор Зоран Живковић истиче да је, уз благослов митрополита Хризостома и сагласност Завода за заштиту споменика културе БиХ, у октобру 2018. организовао откопавање дијела манастирске цркве /олтарске апсиде/ затрпаног наносом земље и пијеска. Надзор над радовима вршио је археолог из Музеја у Добоју Александар Јашаревић.

Он указује да су приликом откопавања пронађени остаци двије земљане посуде, потпуно сачувана натпрозорска камена плоча, као и камени дио прозорског оквира на коме постоје бушотине у којима је била уграђена прозорска кована решетка.

"Пронађена су и два камена са потпуно сачуваним украсним профилацијама који су припадали олтарском прозору. Њихов изглед је у потпуности исти, као и украси на прозорима манастира Возућица. На пронађеним предметима нема видљивих писаних трагова", наводи отац Зоран.

Том приликом је, наглашава он, откривен и каскадни потпорни зид, а у одређеним слојевима пјешчаног насипа, при самој земљи, видљиви су трагови црне прашине, што говори да је манастир вјероватно запаљен.

Он додаје да је извршено и геомеханичко испитивање носивости тла на коме се налази манастир, те завршена израда идејног пројекта за његову обнову.

Након тога, администратор манастира Удрим покренуо је процедуру код федералног Министарства просторног уређења за добијање дозволе за обнову Удрима. У поступак издавања дозволе укључени су и Завод за заштиту споменика културе и Комисија за очување националних споменика.

АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА - ПРОНАЂЕНЕ МАМУЗЕ ИЗ 15. ВИЈЕКА

Парох Живковић напомиње да је изведена прва фаза археолошких истраживања у манастиру Удрим.

"Приликом извођења ових радова испод темеља манастира пронађени су остаци темеља неког старијег објекта који је, такође, служио као богослужбено мјесто. Овај објекат је темељен на дрвеним шиповима, чији су остаци пронађени и биће послати на анализу ради утврђивања старости тог објекта", прича парох Живковић.

Осим тога, каже протојереј-ставрофор Живковић, пронађени су још неки предмети као што су мамузе, вјероватно из 15. или 16. вијека, те потков за обућу који потиче из истог периода.

Након завршетка прве фазе археолошких истраживања, манастирска црква је привремено покривена и тако ће бити до почетка обнове, за коју у парохији очекују да ће почети у овој години.