ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво27/01/2020

ЏАФЕРОВИЋ ПРИСУСТВОВАО КОМЕМОРАЦИЈИ У ПОЉСКОЈ

 

САРАЈЕВО, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић присуствовао је данас у Пољској комеморацији поводом 75 година од ослобођења нацистичког логора смрти Аушвиц-Биркенау.

 

"Наша људска и цивилизацијска обавеза да заувијек памтимо жртве Холокауста, највећег злочина у прошлом вијеку, те да их се сјећамо са посебним пијететом", истакао је Џаферовић.

Он је нагласио да злочин који су починили Хитлерови нацисти мора заувијек остати у колективном сјећању људи.

"Истовремено, наша је обавеза да се одлучно супротставимо идеологијама зла које су спремне да искоријене цијели један народ, као и онима који те злочине негирају или релативизују", додао је Џаферовић.

Комеморација поводом 75 година од ослобођења логора, којој је присуствовало и 200 преживјелих логораша, одржана је испред "врата смрти" бившег логора, гдје се окупљенима обратио пољски предсједник Анджеј Дуда, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Потом је услиједило обраћање представника преживјелих жртава, представника организације "Стубови сјећања" и директора Меморијалног центра "Аушвиц" Пјотра Цивинског.

Након говора, услиједила је молитва за убијених 1,3 милиона људи, од којих је било милион Јевреја.

У делегацији БиХ, коју је предводио Џаферовић, били су и амбасадор БиХ у Пољској Ковиљка Шпирић, те Жељко Бакалар, савјетник предсједавајућег члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, додаје се у саопштењу.