ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости29/01/2020

НУКЛЕАРНИ "ЛИДЕР" ЛОМИЋЕ ЛЕД ДО 4,3 МЕТРА ДЕБЉИНЕ

 

МОСКВА, 29. ЈАНУАРА /СРНА/ - Русија ће до 2027. године изградити моћни нуклеарни ледоломац "лидер", који ће обезбиједити редовни трговачки саобраћај сјеверном морским путем - ријеч је о великој руској инвестицији која ће коштати више од двије милијарде долара /127 милијарди рубаља/.

 

Овај брод моћи ће да пробија зимски лед Арктичког океана дебљине и до неколико метара и да рашчисти пут трговачким бродовима из цијелог свијета.

Уговор о изградњи припао је бродоградилишту "Звијезда" на Далеком истоку Русије.

Овај пројекат биће најскупљи у модерној историји Русије, а, истовремено, биће и један од најисплативијих не само за Русију, него и за њене партнере.

Превоз робе из Европе у Азију сјеверним морским путем двоструко је бржи него преко Суецког канала.

Ипак, понекад се рокови помјерају због непроходног слоја леда на том подручју, а да не спомињемо недостатак рута током шест мјесеци у зимском периоду, наводи за "Руску ријеч" извор из војноиндустријског комплекса.

"Лидер" ће уклонити ове проблеме, јер је приликом тестирања већ показао своју способност разбијања леда дебљине 4,3 метра при брзини од два до три чвора.

Tренутно је пролазак Сјеверним морским путем онемогућен шест до седам мјесеци годишње због леда који достиже дебљину до два метра.

"Лидер" ће моћи да ријеши тај проблем и да савлада лед брзином од 13 чворова, остављајући иза себе руту од 50 метара за бродове који испоручују робу из Европе у Азију и обратно.

Tеретни саобраћај сјеверним морским путем могао би бити повећан и до 70 милиона тона годишње. Tо се посебно односи на транспорт минерала у Азију, наводи извор руског портала.

Овај нуклеарни ледоломац имаће невјероватну аутономију, јер ће своје нуклеарно гориво морати мијењати само једном у четири до пет година. По доласку у луку требаће обновити само залихе намијењене посади. Чак и у том случају може носити довољно залиха за осам мјесеци пловидбе.

Ширина "лидера" износиће 47,7 метара, висина је 18,9 метара, газ - 13 метара, снага - 120 мегавата, максимална брзина 23 чвора, ломиће лед до дебљине 4,3 метра, а број чланова посаде је 63 особе.