ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости31/01/2020

ВЈЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА САДА ПРАВИ И ЛИЈЕКОВЕ!

 

ЛОНДОН, 31. ЈАНУАРА /СРНА/ - Вјештачка интелигенција /роботи, машине/ почиње да производи лијекове за масовну употребу - британски стартап "Ексцијенција" заслужна је за развој лијека који ће бити тестиран на људима.

 

Уз помоћ јапанске компаније "Сумитомо дајнипон фарм", вјештачка интелигенција је направила лијек намијењен пацијентима са опсесивно-компулзивним поремећајем.

Би-Би-Си наводи да уобичајен развој лијекова од почетка истраживања до тестирања на пацијентима траје пет година, али да је вјештачка интелигенција посао обавила за само 12 мјесеци.

До сада је вјештачка интелигенција само дијагностиковала болести и анализирала податке и снимке на скенеру, али сада почиње и да прави лијекове.

Молекул ДСП-1181 који се користи у првом лијеку вјештачке интелигенције настао је кориштењем алгоритама који су претраживали велику базу спојева и упоређивали их с масовном базом података различитих параметара.

Како би био пронађен прави молекул потребно је донијети "милијарде одлука", Веома је тешко пронаћи оно што је потребно и донијети најисправнију одлуку, напомињу стручњаци.

"Ексцијенција" већ ради на потенцијалним лијековима за лијечење кардиоваскуларних болести и рака и нада се да ће до краја године имати спреман још један молекул који ће се моћи примијенити, односно тестирати на људима.

Истовремено, вјештачка интелигенција канадске компаније "Блудот" базирана је на алгоритму који претражује платформе попут страних вијести, мрежа за болести биљака и животиња, те службена саопштења како би након тога донијела своју процјену.

Тако је ова компанија још 31. децембра прошле године упозорила своје клијенте да избјегавају мјеста као што је Вухан у коме је избио коронавирус.

Tо је било десет дана прије него што је то учинила Свјетска здравствена организација.