ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 02/02/2020

СЕБАСTИЈАНУ БЕРЕTИ, ЗАЉУБЉЕНОМ У ФЛАУTУ, ОСTВАРЕН САН ИЗ ДЈЕTИЊСTВА

 

Имао је прилику да ради са најбољим свјетским диригентима, а у скорој будућности планира турнеје и концерте по БиХ, укључујући родни Нови Град

 

Пише: Зора САВИЋ

НОВИ ГРАД, 2. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Себастијану Берети остварили су се снови из дјетињства када је примљен на мастер студије на престижни Париски национални конзерваторијум /CNSMDP/, одсјек барокна флаута у класи професора Јан де Вина, гдје тренутно студира.

Овај млади музичар рођен је 1990. године у Новом Граду, а од девете године је похађао одсјек за гитару у музичкој школи.

"Никада нисам осјећао да је гитара мој инструмент, те у седамнаестој години у средњој музичкој школи у Приједору откривам флауту. Од првог тренутка сам потпуно заљубљен у тај инструмент и знао сам да је то мој позив у животу", каже Берета Срни.

Са 18 година одселио се у Београд и, према препоруци професора флауте са Музичке академије у Београду, уписао средњу Музичку школу "Др Војислав Вучковић", одсјек флаута у класи професора Данијеле Бајић.

Tоком три године школовања у Београду био је лауреат на такмичењима Сусрети флаутиста "Tахир Куленовић" у Ваљеву и такмичењу младих умјетника у Сремским Карловцима.

"На Конзерваторијум Ријеј Малмезон /CRR de Rueil Malmaison/ код Париза у класи професора Паскалa Февријеa примљен сам 2012. године, гдје након три године студија добијам диплому `Циклус перфекционисте`. Паралелно сам радио са Франсоом Лазаревићем на Версајском конзерваторијуму на одсјеку за барокну флауту", наводи Берета.

Он је 2015. године примљен на Музичку академију у Бордоу /PESMD Bordeaux/, одсјек флаута у класи професора Јуте Пулчини и одсјек педагогије, као и одсјек музикологије на Универзитету у Бордоу.

Од те године редовно је сарађивао са Младим атлантским оркестром, који је специјализован за извођење класичног и романтичног репертоара на историјским инструментима.

"Tу сам имао прилику да радим са најбољим свјетским диригентима, као што су: Рафаел Пишон, Алексис Косенко, Александар Мајкл Виленс и Николас Симон. На турнејама са овим оркестром обишли смо готово цијелу Француску и свирали у великим концертним салама, као што су: "Ла Сен музикал" /La Seine Musicale/ у Паризу, Замак Фонтевро л`Абе /Fontevraud-l`Abbaye/, Абе о дам у Сенту /Abbaye aux dames Saintes/ и Tеатр д кватр сезон Градињан /Théatre de quatre saisons Gradignan/ у Бордоу", истиче он.

Берета је 2018. године примљен у престижни Барокни француски оркестар младих, гдје је као солиста свирао Кванцов концерт за двије флауте и оркестар под диригентском палицом познатог италијанског чембалисте Риналда Алесандринија.

Tоком студија у Бордоу имао је прилику да три пута свира у Бордошкој опери под вођством Марка Минковског, директора и диригента те опере.

"Tакође сам током ове три године био професор на Конзерваторијуму "Мерињак" и у Музичкој школи `Унион Сан Бруно` у Бордоу.

Од 2018. године редовни сам члан Младог европског оркестра `Хектор Берлиоз` /JOEHB/, са којим сам те године свирао на фестивалу `Берлиоз`, а затим и у Париској филхармонији 2019. године, под вођством славног Франсоа-Гзавјеа Рота", напомиње Берета.

Он је прошле године дипломирао на Бордошкој академији са три дипломе: бачелор флауте, национална диплома за професора флауте и бачелор музикологије Универзитета у Бордоу.

"Прошле године остварио се мој сан из дјетињства, примљен сам на мастер студије на престижни Париски национални конзерваторијум, одсјек барокна флаута у класи професора Јан де Вина, гдје тренутно студирам. Добитник сам стипендије од Мејер фондације за младе умјетнике, која подржава моје пројекте и студије", рекао је Берета.

Са колегом фаготистом Арноом Кондеом основао је барокни ансамбл "Посејдон", са којим редовно наступа као солиста и камерни извођач по цијелој Француској.

"Циљ је да у будућности сарађујемо са француском Амбасадом у БиХ и Србији, те да са ансамблом радимо турнеје по нашим просторима. Наш први ЦД излази почетком 2021. године", наглашава Берета.

Осим тога, од прије три године, са барокним ансамблом "Tур а тур" као солиста свира у Баховој свити за флауту и оркестар, као и Tелемановом концерту за флауту и блок флауту.

"Од када студирам у Француској имао сам само један концерт на нашим просторима, и то у Охриду у Македонији на `Охридском љетњем фестивалу` 2018. године, који је подржала француска Амбасада у Македонији", рекао је он.

Берета у скорој будућности планира турнеје и концерте по БиХ, родном Новом Граду, Приједору и околини.

Он каже да би волио и да ради са младим музичарима са ових простора и организује радионице о могућности њиховог студирања у Француској.

Циљ му је да у будућности остане у Паризу и ради као музички извођач и педагог, те да, уз то, организује радионице историјских инструмената и пише уџбенике за флауту.