ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 03/02/2020

РАДОЈИЧИЋ: ПРЕУРЕЂЕЊЕ МУЗЕЈА ПУКА ТРЕБА ДА БУДЕ НА ПОНОС СВИМА

 

Очување традиције културно-историјског насљеђа војске српског народа круцијално је питање и суштина постојања Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, а усмјерено је ка очувању и заштити идентитета српског народа, рекао је Радојичић

 

Припремила: Ана БЕНЦУН

БАЊАЛУКА, 3. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ има амбициозне и оствариве планове да Музеј овог пука у Касарни "Козара" буде преуређен грађевински и у сваком другом смислу како би добио адекватан простор који би у најбољем свјетлу представио одбрамбено-отаџбински рат, насљеђе Војске Републике Српске /ВРС/ и њене припаднике.

"Наш Музеј са више од 50 експоната које чува, а у оквиру којег се налази и Спомен-соба са око 22.500 имена погинулих бораца, најбољи је свједок тешке историје српског народа", рекао је Срни командант овог пука Милан Радојичић.

Нови простор, додао је он, требао би да покаже пијетет према онима који су најзаслужнији за слободу српског народа и његов останак на огњиштима.

Радојичић је навео да је то озбиљан грађевински подухват који изискује значајна средства, али да је сигуран да би био на понос свима и служио у едукативне сврхе, како школарцима и студентима, тако и онима који долазе да посјете Бањалуку и Републику Српску.

"Такође нам је у плану и почетак радова на заштити експоната који су дио музејске поставке, а изложени су вани и налазе се под утицајем временских прилика и неприлика. Са тим планом би требало почети чим услови дозволе, јер је вриједност тих еспоната у историјском смислу велика и свако одлагање тих радова би имало и штетне посљедице", напоменуо је Радојичић.

МУЗЕЈ И СПОМЕН-СОБА ТРЕЋЕГ ПУКА У ЧАСТ ЈУНАЦИМА!

Радојичић је истакао значај музејских експоната из Другог свјетског рата који свједоче о антифашистичкој борби српског народа против окупатора, јер указују кроз коју је патњу и страдање прошао.

Када је ријеч о поставци експоната из одбрамбено-отаџбинског рата, Радојичић је навео да она није увијек комплетна и употпуњена онако како би то требало да буде, те да је разлог и недостатак простора, због чега је и планиран програм реконструкције Музеја.

"Поставку чине оружје, дијелови војне опреме, те фотографије са ратних попришта које свједоче о тешким временима и ситуацијама које су наши војници прошли", навео је Радојичић.

Посебан понос Пука, додао је он, представља Спомен-соба, у којој се налази око 22.500 имена бораца ВРС страдалих у одбрамбено-отаџбинском рату и једино је мјесто у Републици гдје су имена свих бораца уписана на једном мјесту, те има велики значај у историјском и сентименталном смислу.

"Направљена је у част јунацима који су животима платили цијену наше данашње слободе, а завршена је 2012. године, прије свега, захваљујући донацији тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика", каже Радојичић.

Он је изразио задовољство што Музеј и Спомен-соба биљеже бројне посјете ученика, грађана, те бројних страних делегација и појединаца.

"Музеј и Спомен-соба приказују и жртву српског народа за слободу у протеклом рату и шаљу јасну поруку онима који желе да се удубе у суштину трагедије народа на овим просторима, а то је да смо ми Срби у протеклом рату само бранили своја огњишта, свој значај и своје најмилије, те да нисмо никако могли бити агресори, како неки желе да прикажу", рекао је Радојичић.

ПРИКУПЉАЊЕ ЕКСПОНАТА И ПОДАТАКА ТРАЈЕ И ДАЉЕ

Он је навео да је начин на који се долази до експоната и друге музејске грађе веома сложен посао који захтијева велики рад и истраживања.

"Прикупљање имена, података и експоната није завршен процес, те нам се стално јављају појединци који имају у свом власништву неки значајан предмет, а који би нам уступили на чување. Сарадња са нашим грађанима је у том смислу веома значајна и много доприноси да се обогати фундус Музеја", каже Радојичић.

ИСТОРИЈАТ

Он је подсјетио да је реформом система одбране БиХ, која је реализована 2006. године, у структуру Оружаних снага БиХ уграђен Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, са основним задатком да кроз своје дјеловање чува и његује традицију војног насљеђа српског народа, те његове војске.

"Ту се првенствено мисли на насљеђе војске Републике Српске и, такође, војно насљеђе нашег народа кроз историју у цјелини, и то на начин да Пук да свој допринос очувању идентитета српског народа на нашим просторима", напоменуо је Радојичић.

Он је нагласио да је циљ постојања Пука и да пружи допринос његовању културе, уважавању другачијих, те поштовање различитости, као и осталих крунских вриједности на којима су створене Оружане снаге БиХ.

Радојичић је навео да, у складу са планом сарадње са структурама ван система одбране, Пук сарађује са институцијама Републике Српске, Српском православном црквом, невладиним организацијама и удружењима проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата, као и свим појединцима добре воље којима је у срцу ВРС и њене тековине, али и очување насљеђа српске историје.

Он је истакао значај подршке коју Пук у континуитету ужива од кабинета предсједника Српске, као и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

"Велики значај за нас има и Орден Немањића, којим је предсједник Републике Српске одликовао Пук 2010. године, јер указује да је наш рад препознат. Представља велику част, али и обавезу", рекао је Радојичић.

ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ

Радојичић је навео да је очување традиције културно-историјског насљеђа војске српског народа круцијално питање и суштина постојања Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, а усмјерено је ка очувању и заштити идентитета српског народа.

Ово питање све више добија на значају и захтијева ангажовање цијеле друштвене заједнице, додао је он.

Домен дјеловања Пука подразумијева чување и његовање традиције културно-историјског насљеђа, али не само ВРС него и српског народа у цијелости, кроз његову бурну и тешку историју, истакао је Радојичић.

"Основни циљ јесте да оно чиме су нас задужили наши преци и оно што смо постигли у новијој историји, кроз разне активности преносимо на наше потомке и младе нараштаје да би им те вриједности биле путоказ кроз живот", рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да се Пук не бави само периодом од 1992. године па надаље, већ да његове активности обухватају традицију и војно насљеђе српског народа на овим просторима током цијеле историје.

Радојичић је навео и да су у плану активности на изради дијела подзаконских прописа из области пуковске проблематике, што је један од приоритета у будућем раду.

"У наредном периоду нам предстоји и припрема за обиљежавање Дана ВРС и нашег пука - 12. маја, као и крсна слава ВРС и Пука - Видовдан, а намјера нам је да манифестације поводом обиљежавања ових датума буду садржајније и све посјећеније", указао је Радојичић.