ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура03/02/2020

ОДРЖАН ГОДИШЊИ КОНЦЕРT КУД-а "ПЕTАР ПРВИ КАРАЂОРЂЕВИЋ МРКОЊИЋ"

 

МРКОЊИЋ ГРАД, 3. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" из Мркоњић Града одржало је годишњи концерт на којем је, осим овог ансамбла који постоји 30 година, наступило још шест КУД-ова из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ.

 

Мркоњићкој публици синоћ су се, осим домаћина, представили и чланови Ансамбла народних игара и пјесама "Младост" из Залужана, Фолклорног ансамбла Културног центра "Радоје Домановић" из Раче Крагујевачке, КУД-а "Мокра Гора" из Зубиног Потока, КУД-а "Наша младост" из Кључа, КУД-а "Врело" из Шипова и КУД-а "Петар Кочић" из Мркоњић Града.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је новинарима да је КУД "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" пуних 30 година чувар традиције овог краја.

Умјетнички руководилац КУД-а Милица Грмаш рекла је да је годишњи концерт прилика да се прикажу резултати рада, нагласивши да је кроз друштво за 30 година прошло више од 5.000 дјеце.

"Иза нас је много успјеха, награда, путовања. Трудимо се да на свим гостовањима истакнемо своје национално биће", истакла је Грмашева.

Александар Петровић из Раче Крагујевачке рекао је да су Мркоњићанима показали нову кореографију, игре из Поморавља, те да су уживали у природним љепотама и дружењу у овом граду.

КУД "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" има више од стотину чланова, а у свом саставу има и пјевачку групу.

Годишњи концерт КУД-а је само једна у низу манифестација које се организују у оквиру обиљежавања Дана општине Мркоњић Град, који је установљен у знак сјећања на 4. фебруар 1996. године, када су се послије петомјесечног избјеглиштва Мркоњићани вратили на своја огњишта.