ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 04/02/2020

ДА ЛИ ОПОЗИЦИЈА ЗНА ЗА ШТА ЈЕ ИЛИ ПРОТИВ ЧЕГА ЈЕ!?

 

ИВАНИЋ: БиХ што прије да активира Акциони план за чланство /МАП/; ЦРНАДАК: Постоји пуна сагласност у вези са наставком сарадње са Алијансом, укључујући што брже активирање МАП-а; МЕКТИЋ: Волио бих да БиХ и Србија што прије уђу у НАТО...

 

БАЊАЛУКА, 4. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Већ мјесецима опозиционе партије /СДС и ПДП/ у Републици Српској оркестрирано збуњују јавност тврдећи да је према Програму реформи, који је достављен у сједиште НАТО савеза у Бриселу, БиХ у истом статусу са Сјеверном Македонијом, односно да чека у реду за чланство о коме Народна скупштина Српске више не може да одлучује.

Упркос чињеници и да је Алијанса 31. јануара саопштила да Програм реформи БиХ не прејудицира било какву одлуку о потенцијалном чланству у НАТО у будућности, као и да су реформе на пољу одбране једна од кључних питања за сарадњу, опозициони политичари настоје да држе тензију и настављају са обмнама из само њима знаних разлога. Да ли да прикрију несугласице у својим редовима, осипање чланства или да по принципу "хљеба и игара" забављају народне масе док поједини међу њима узимају и дупле плате!?

Шаровић је јуче најавио да ће Клуб посланика СДС-а, странке на чијем је челу, затражити и сазивање хитне сједнице Народне скупштине Републике Српске у вези са Програмом реформи и Акционим планом за чланство /МАП/ у НАТО-у.

Поставља се питање одакле напрасно толико позивање на институције Републике Српске када ће Шаровић, као српски министар у Савјету министара, међу српским народом остати упамћен по својој неславној изјави да "неће да поштује ставове Народне скупштине Републике Српске", те да они нису за њега обавезујући.

Треба подсјетити и да су посланици СДС-а и ПДП-а напустили сједницу Народне скупштине Републике Српске када се изјашњавало о стратешки важном документу - Резолуцији о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности, док су потом лидери ове двије странке Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић тражили да тај исти парламент разматра документ Програм реформи који је усвојило Предсједништво БиХ.

Поставља се питање која је политика СДС-а и ПДП-а истинска - у протеклих неколико година када су проводили политику сарајевске чаршије, напуштали скупштинска засједања, чупали микрофоне... или ова коју данас покушавају да представе народу у Републици Српској када се позивају на њене институције?

Такође, питање је и која је стварна политика СДС-а и ПДП-а - она од прије коју годину или ова данас!?

С тога јавност у Републици Српској и БиХ, али и међународну јавност треба подсјетити на изјаве бившег српског члана Предсједништва БиХ, а данас почасног предсједника ПДП-а Младена Иванића, као и његових колега из претходног сазива Савјета министара Игора Црнатка и Драгана Мектића.

ИВАНИЋ: ПОТРЕБНО ЈЕ ДА СВЕ ЗЕМЉЕ УЂУ У НАТО /2. ФЕБРУАР 2017./

Само прије три године, Иванић је из удобне сарајевске фотеље у Предсједништву БиХ понављао - постоји потпуна политичка сагласност о једној ствари, а то је активирање МАП-а.

"Свима нам је жеља да се акциони план за чланство активира и надам се да ћемо направити одређени искорак. О самом чланству није постигнут толики степен јединства и ту постоје разлике, али о томе је прерано говорити. По мени потребно је да све земље у региона уђу у НАTО и то би нама онда јако олакшало дефинитивну одлуку. Tреба се задржати на ономе што је заједничко свима, а то је МАП", говорио је тада Иванић.

ИВАНИЋ: ПОЗИВАМ НАТО ДА АКТИВИРА МАП /21. МАРТ 2017./

Исте године 21. марта Иванић је чак позвао НАTО да активира МАП за БиХ, те оцијенио да је веома позитивна ствар што је тадашње Предсједништво БиХ, чији је био члан, усвојило документ под називом "Преглед одбране".

Истакао је да, када је ријеч о НАTО-у, у БиХ постоји потпуна политичка сагласност око једне ствари, а то је активирање МАП-а.

ИВАНИЋ: ПОЧЕТКОМ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ АКТИВИРАЊЕ МАП-а /20. ЈУН 2017./

Тада предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић на састанку делегације БиХ са амбасадорима НАTО-а у Бриселу понављао је као мантру - потребно активирање МАП-а.

Иванић је рекао да је на том састанку главна аргументација била - да је БиХ потребно активирање МАП-а јер око тога постоји политичка сагласност и позиције и опозиције те свих конститутивних народа, те да је то једна од ријетких ствари о којој у БиХ постоји јединство.

Он је тада изразио очекивање да би, ако не до краја 2017. године, онда почетком идуће могао да буде бити активиран МАП и да БиХ уђе у нову фазу односа са НАTО-ом.

ИВАНИЋ УСВОЈИО СТРАТЕГИЈУ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ БиХ ЗА ПЕРИОД 2018-2023. КОЈОМ ПРИХВАТА ОДРЕДБЕ О НАТО ИНТЕГРАЦИЈАМА /МАРТ 2018./

Предсједништво БиХ, у чијем саставу је био и Иванић, усвојило је Стратегију спољне политике БиХ за период 2018-2023. година прихватајући одредбе о НАТО интеграцијама, а којом је на најгрубљи начин омаловажен међународни капацитет Републике Српске, гарантован и Дејтонским мировним споразумом.

Тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик упозорио је Иванића да је учинио још један опасан преседан, и то на крају свог мандата. Додиково писмо упућено тада Иванићу, написано је у дипломатском тону и аргументовамо, а иако је ријеч о кореспонденција српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића и предсједника Републике Српске Милорада Додика, Иванић му је одговорио недоличним рјечником:

"Када је усвајана прошла Стратегија спољне политике, 2003. године, био сам министар иностраних послова и она је усвојена на мој приједлог, те о процедури њеног доношења знам много више од вас. Будући да ви лично у томе нисте учествовали ни на који начин било би паметније да се уздржите од држања лекција о стварима о којима немате појма".

Иванић наставља и даље да се обраћа предсједнику Српске језиком и тоном који засигурно не доликује у комуникацији високих функционера и то без било какаве аргументације:

"Ја од вас никада нисам тражио да ме консултујете о питањима о којима, у складу са Уставом, одлучује предсједник Републке Српске, па и од вас очекујем да се 'не петљате' у надлежности члана Предсједништва".

Дакле, иако је гласао за Стретигију која предвиђа НАТО пут БиХ, Иванић поручује предсједнику Републике да се "не петља" у питања која се тичу и Републике Српске и документ у којем је јасно наглашено приближавање БиХ НАТО-у.

Колико је "безначајан" документ за који је гласао Иванић, како је он то желио да представи јавности, доказује и писмо америчког државног секретара Мајка Помпеа Предсједништву у коме позива БиХ да прихвати АНП или Годишњи национални програм, а као један од аргумената за свој став каже да је БиХ приближавање НАТО-у јасно нагласила у документу Стратегија спољне политике.

ЦРНАДАК: ПОТРЕБНО ШТО БРЖЕ АКТИВИРАЊЕ МАП-а

Иванићев партијски колега, а тадашњи министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак, који ће остати упамћен као министар који је Министарство на чијем је челу био скоро пет година оставио без иједне шефовске позиције за Србе, 23. септембра 2017. године у Њујорку изјавио је да у БиХ не постоји консензус о пуноправном чланству у НАTО-у, али да постоји пуна сагласност о наставку сарадње са Алијансом, укључујући што брже активирање МАП-а.

Он је појаснио да се све парламентарне партије из Републике Српске противе пуноправном чланству, али да наставак сарадње са НАTО-ом подржавају сви, укључујући и СНСД.

МЕКТИЋ: НЕМАМ НИШТА ПРОТИВ НАТО ИНТЕГРАЦИЈА БиХ /2018, 2019./

Бивши министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић отворено се залагао за пут БиХ као НАТО савезу. Он је 18. децембра 2018. године рекао да нема ништа против НАТО интеграција, а у априлу 2019. поручио је да подржава улазак БиХ у НАТО, те да би волио да БиХ и Србија уђу у НАТО.

Тако су некада говорили Иванић, Црнадак, Мектић, а данас говоре нешто сасвим друго - Програмом реформи активиран МАП, хоћемо хитну сједницу Народне скупштине!?