ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/02/2020

ВИРТУЕЛНА ТУРА КРОЗ ПЕТРОВАРАДИНСКУ ТВРЂАВУ

 

НОВИ САД, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Егзит фондација представила је данас у Новом Саду интернет платформу, која омогућава домаћим и иностраним посјетиоцима да чувену Петроварадинску тврђаву упознају путем нове виртуелне тродимензионалне /три де/ туре.

 

Током виртуелне туре кроз Петроварадинску тврђаву посјетиоце ће се упознати о њеним љепотама, историјским чињеницима, али и актуелностима у вези са Гибралтаром на Дунаву, како се ово здање често назива.

Занимљиво је да је интерактивни водич за све посјетиоце глумац Никола Шкорић, један од архивара из телевизијске серије "Државни посао", који је по професији историчар.

Шкорић на духовит начин дочекује посјетиоце и прича им легенде о алама и мачкама, о петроварадинском затвору и бројне друге митове и занимљивости, који су дио богате историје Петроварадинске тврђаве.

"Путем мог лика који се провлачи као водич у виртуелној тури испричали смо сажет историјат Петроварадинске тврђаве. Трудили смо се да све приче креативно представимо и надам се да смо у томе успели", рекао је Шкорић на промоцији три де туре у новосадској Галерији Матице српске.

Предсједник Управног одбора поменуте фондације Иван Петровић рекао је да је виртуелна тура уједно и промоција богатог културног насљеђа Новог Сада и Србије.

"Виртуелна тура Петроварадинском тврђавом наставак је дугорочних активности Eгзит фондације на туристичком брендирању и промоцији културног наслеђа Новог Сада и Србије, и то на иновативан и занимљив начин. Имамо богато културно наслеђе у нашем окружењу, које се може популарисати и промовисати на савремен начин и добити економску одрживост и заштиту кроз развој културног туризма", каже Петровић.

Тродимензионална виртуелна тура доступна је свим корисницима рачунара и паметних мобилних телефона, а занитересовани се у својеврсну авантуру могу упутити и путем сајта Eгзит фондације.

Та интернет платформа наставак је промовисања Петроварадинске тврђаве, као и јачања њеног међународног туристичког потенцијала.

Потенцијал је Тврђава стекла у данашње вријеме, првенствено захваљујући свјетски афирмисаном музичком фестивалу "Егзит", који ове године слави 20 година.

У Галерији Матице српске презентована је и студија о новој културно-туристичкој рути између Новог Сада и Националног парка баштине у Опустасеру у Мађарској.

Одржана је и панел-дискусија "Културно-историјско наслеђе, креативне индустрије и нове технологије" на којој су учествовали директор Завода за заштиту споменика и културе града Новог Сада Синиша Јокић, археолог из Центра за урбани развој Раде Милић, те Шкорић и Петровић.