ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура14/02/2020

КРОЗ ПРОЈЕКАT "ЧИTАЛИЋИ" ДО ЉУБАВИ ПРЕМА КЊИГАМА

 

КОСTАЈНИЦА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Основна школа /ОШ/ "Петар Мећава" у Костајници реализује пројекат "Читалићи" у којем учествују ученици од другог до деветог разреда који уз подршку библиотекара, наставника и учитеља, развијају љубав према књигама.

 

Школски библиотекар Сања Боројевић рекла је Срни да пројекат већ неколико година организује Републички педагошки завод, с циљем развијања и његовања љубави према књигама и читању.

"Пројекат је покренут да би ученицима приближили читање као активност која подстиче развијање креативности и маште, а наша школа укључена је ове школске године", рекла је Боројевићева.

Према њеним ријечима, пројекат "Читалићи" подразумијева низ активности које сваке године одговарају на другу тему, а овогодишња је "Путовање нам доноси срећу, а не одредиште. Исплови зато из сигурне луке, откривај, сањај, истражуј!".

Она је навела да у вези са датом темом организују активности у којима наставне цјелине из различитих школских предмета повезују са њом, односно ове године са путовањима.

"Пишемо пјесме, одржали смо презентацију поводом годишњице уручења Нобелове награде Иви Андрићу. Ђаци су са учитељима `путовали` у свијет басни, израђивали смо разгледнице и путовали у земљу `Читалића`, припремили и извели прикладне скечеве пред првачићима, написали и компоновали пјесму `Читалићи` и организовали квиз знања. Тренутно се припрема `путовање` у Јапан", открила је Боројевићева.

Боројевићева је нагласила да је важно да у оквиру пројекта буде остварена повезаност свих школских предмета, не само српског језика и кориштења библиотеке, него и предмета као што су ликовна и музичка култура, географија и слично.

Као посебну активност, Боројевићева је издвојила вођење читалачких дневника, за које ученици показују велику заинтересованост.

"Читалачки дневници треба да садрже најмање три дјела мимо обавезне лектире, назив прочитаног дјела, име писца, имена ликова и њихову анализу, непознате ријечи и прикладне илустрације, а обавезно се пишу ћирилицом", навела је Боројевићева.

Она је истакла да се на овај начин развијају креативност и маштовитост, чува и његује ћирилица и више користи библиотечки фонд, односно књиге које нису обавезне као школска лектира.

Према њеним ријечима, завршница пројекта биће смотра најкреативнијих ученика који ће представити своје школе у априлу у Приједору.

Боројевићева је подјсетила да библиотека костајничке основне школе постоји од седамдесетих година прошлог вијека и има око 12.000 библиотечких јединица, међу којима су и књиге које нису обухваћене програмом школске лектире.

Она је навела да је школа обезбиједила и просторију која служи као читаоница и простор у којем наставници српског језика и учитељи, у сарадњи са библиотекаром, са ученицима читају дјела која нису обавезна у школи.

"Књиге које наши ученици не могу пронаћи у школској библиотеци, доступне су им на дјечијем одјељењу градске библиотеке, са којом школа успјешно сарађује годинама, па тако и у оквиру овог пројекта", нагласила је Боројевићева.