ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура15/02/2020

МИРЕЛИ ГАВРАНОВИЋ КЊИЖЕВНА НАГРАДА "СЛАВКО ЈУНГИЋ ЈЕСЕЈ"

 

ЧЕЛИНАЦ, 15. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Мирела Гаврановић, апсолвент Високе медицинске школе у Приједору, овогодишња је добитница књижевне награде "Славко Јунгић Јесеј" коју у Челинцу додјељују локално Просвјетно и културно друштво "Просвјета" и Винарија "Јунгић" књижевним ствараоцима млађим од 30 година.

 

"Прича Миреле Гаврановић под насловом `Писмо оцу` награђена је у конкуренцији 30 литерарних радова из Србије и Републике Српске", речено је Срни у "Просвјети".

Жири, који су чинили професори српског језика и књижевности Загорка Тривић, Јелена Иванковић и Момчило Спасојевић, предложио је да се откупе пјесме бањалучких ученица Селене Берић и Христине Мрша, те приче Федора Марјановића из Бањалуке и Петре Нешић из Ниша.

У конкуренцији пјесама о вину и виноградарству, у којој године старости кандидата нису ограничене, стигло је 15 радова, а најбоље оцијењене пјесме су Михајла Орловића, Гојка Мандића, Војислава Ескића, Миладина Берића, Живка Вујића, Ратка Поповића и Слободана Трбића.

Награде су синоћ уручене на књижевној вечери одржаној у коноби Винарије "Јунгић" у Марковцу код Челинца.

"Просвјета" Челинац и Винарија "Јунгић" основали су ову књижевну награду 2012. године са намјером да се чува успомена на дјело челиначког пјесника, професора и боема Славка Јунгића Јесеја и афирмишу млади књижевни ствараоци.

Награду су раније добили Никола Зеленковић из Бањалуке, Радован Синђелић из Богатића код Шапца, Бојана Остојић, Александар Иванић и Александар Матерић из Челинца, Милица Симић из Теслића и Далибор Миросав из Козарске Дубице.