ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/02/2020

СРЕТЕЊЕ СА ИСТИНСКОМ ЦРНОМ ГОРОМ

 

ПОДГОРИЦА, 15. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Дан државности Србије – Сретење Господње, прослављен је у Црној Гори традиционалним низом пригодних манифестација чији је организатор Српски национални савјет /СНС/ Црне Горе.

 

Као и сваке године делегација Савјета обишла је најзначајнија мјеста која свједоче о славној историји традиционалне Црне Горе, која се ни у најтежим временима не одриче свог памћења и својих предака.

Помен и централно полагање вијенаца Амбасаде Србије у Црној Гори и Српског националног савјета обављено је, у присуству великог броја грађана, код споменика оцу модерне српске државе вожду Карађорђу, у Карађорђевом парку у Подгорици.

Помен је служио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством.

"На данашњи дан посебно се сјећамо вожда Карађорђа, пред чијим спомеником стојимо, онога, коме је највећи мудрац нашега рода, Ловћенски Тајновидац посветио свој `Горски вијенац`", рекао је у обраћању митрополит Амфилохије.

"Није му, међутим, посветио само `Горски вијенац`, него му је посветио и читаву Црну Гору и сав српски род. Пут вожда Карађорђа једини је пут којим је ходио овај народ, и до цара Лазара, и послије цара Лазара, до Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког", поручио је владика Амфилохије.

Вијенац у име Амбасаде Србије у Подгорици положио је амбасадор Владимир Божовић који је, између осталог, рекао да је ово "дан сретања са прецима, и са Петром Првим Петровићем Његошем - Светим Петром Цетињским, који је на Крусима и Мартинићима правио претходницу вождовим устаницима, и дан сјећања на све оне који су живот положили за крст часни и слободу златну".

Прије централне свечаности у Карађорђевом парку у Подгорици, делегација Српског националног савјета положила је вијенац на споменик Љуби Јевтићу, Србину из Сребрнице, стријељаном од аустроугарског окупатора 1915. године.

Вијеници су положени и испред споменика прослављеном српском војводи и пјеснику Марку Миљанову који се упокоји на данашњи дан 1901. године.