ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/02/2020

ЛАНИ ИЗВОЗ МАЊИ ЗА 3,17 ОДСТО, А УВОЗ ЗА 1,45 ОДСТО

 

САРАЈЕВО, 18. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Извоз из БиХ у прошлој години износио је 11,86 милијарди КМ, што је мање за 3,17 одсто или око 500 милиона КМ у односу на 2018. годину, док је увоз био нешто мањи од 20 милијарди КМ и мањи је за 1,45 одсто у односу на претходну годину, изјавио је предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић.

 

На презентацији спољнотрговинске размјене БиХ са свијетом у прошлој години, он је рекао да је пад извоза настао и као посљедица превисоких тарифа при извозу на самопроглашено Косово.

"Ту смо изгубили тржиште од 132 милиона КМ, те 300 милиона КМ промета које је радио само `Алуминиј` који нажалост ове године није у функцији", рекао је Вуковић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је навео да пад извоза од 3,17 одсто није везан само за ситуације у вези са извозом на самопроглашено Косово и престанка рада мостарског "Алуминија", већ се проблеми дешавају и у смислу пада индустријског раста у Њемачкој, гдје је дошло до пада потражње одређене робе за ауто-индустрију из БиХ.

"На спољнотрговински дефицит БиХ утицала је и промјена фискалне политике у Италији, али и Брегзит", навео је Вуковић.

Према његовим ријечима, Њемачка, Хрватска, Србија, Италија и Аустрија још су најзначајнији партнери у спољнотрговинској размјени БиХ која је иначе највећа са земљама чланицама ЕУ.

Када је ријеч о извозу БиХ, он је навео да је учешће земаља чланица ЕУ 72 одсто, земаља Цефте 17,4 одсто, те земаља Ефте и осталих 10,6 одсто.

Он је навео да је у Њемачку извезено робе у вриједности 1,69 милијарди КМ што је, како је рекао, значајан износ, иако је забиљежена одређена стагнација.

"Што се тиче Хрватске укупна трговинска размјена је велика и остварено је готово 1,45 милијарди КМ и увоза 3,51 милијарду КМ. Повећан је извоз, али и увоз из Србије гдје су у размјени доминирали кокс, електрична енергија, прехрамбени производи", рекао је Вуковић.

Према његовим ријечима, неке од неопходних мјера за смањење дефицита и повећање економских активности односе се на побољшање стопе раста БДП-а кроз иновације и привлачење инвестиција посебно у прерађивачку индустрију.

"Ту је и интензивирање радова у јавној инфраструктури, освајање нових тржишта, као и јачање економских веза са регионом", нагласио је предсјеник Спољнотрговинске коморе БиХ.