ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/02/2020

ИВАНОВИЋ: ЗАВРШЕНА САНАЦИЈА ГАЗЕЋЕГ ДИЈЕЛА МОСТА

 

ЗВОРНИК, 18. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Завршена је санација доње конструкције Моста краља Александра Првог Карађорђевића, који преко Дрине повезује Зворник и Мали Зворник, а газећи дио моста у цијелости је бетониран, рекао је данас замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић.

 

Ивановић је истакао да ће се представници Градске управе Зворник до краја ове седмице састати са представницима општине Мали Зворник, Граничне полиције БиХ, надлежних институција Србије, извођачима радова и Надзорним органом ради дефинисања могућности отварања моста за пјешаке, највјероватније, у одређеним терминима.

"Очекујемо да ће то до краја седмице бити договорено и да ћемо моћи саопштити суграђанима како ће и у ком обиму мост бити пуштен у функцију. Локалној заједници је у интересу да то буде што прије, али то зависи и од виших инстанци", рекао је Ивановић новинарима.

Он је најавио да ће у наставку реконструкције моста бити предузети радови на горњем дијелу који подразумијевају пјескарење, антикорозивну заштиту и фарбање металне конструкције, након чега ће бити урађена хидроизолација бетонске конструкције и асфалтирање, те постављена расвјета.

Радови на санацији моста, за које је Влада Србије издвојила 600.000 евра, почели су 28. августа прошле године, а према пројекту, требало би да буду завршени за 12 мјесеци.

Прије почетка радова било је договорено да ће мост за пјешаке бити отворен по завршетку санације доње конструкције, док ће радови на горњој конструкцији моста бити настављени према пројекту, уз потпуну безбједност пјешака.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић раније је рекао да ће прелазак пјешака преко моста бити под одређеним условима који ће изискивати постављање безбједносне ограде, као и одређени правац кретања у јутарњим, подневним, поподневним или вечерњим часовима.

"Кретање преко моста у времену када се изводе радови јзбиљан је безбједносни изазов, без обзира што ће бити завршен доњи построј, односно газећи слој", рекао је Стевановић и истакао да се све може контролисати и каналисати, али не радозналост и знатижеља грађана који би застајкивали и посматрали радове, не марећи на могуће опасности.

Мост преко Дрине између Малог Зворника и Зворника изграђен је средствима краља Александра Првог Карађорђевића и Министарства грађевине Краљевине Југославије.

Мост је завршен крајем 1929. године, а у саобраћај га је пустио краљ Алексдандар 12. јануара 1930. године.