ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/02/2020

МЈЕСТА СТРАДАЊА ВОЈНИКА ЈНА У САРАЈЕВУ И ТУЗЛИ ОБИЉЕЖИТИ СПОМЕН-ПЛОЧАМА

 

САРАЈЕВО, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца Републике Српске данас је недлежнима у Градској управи у Сарајеву поново предочила иницијативу о постављању спомен-плоче на мјесту страдања војника ЈНА 3. маја 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици.

 

Предсједник Републичке организације Вељко Лазић рекао је Срни да су начелнику геодетске управе и шефу кабинета градоначелника предочили текст који би био написан на плочи величине 60 пута 80 центиметара, а која би била постављена на једној од зграда тако да никоме не смета.

Он је подсјетио да је Републичка организација у више наврата покретала иницијативу за обиљежавање мјеста страдања Срба у Федерацији БиХ, али без успјеха.

Лазић је навео да су тражили постављање спомен-плоче и у Тузли, гдје су током мирног повлачења 15. маја 1992. године убијени војници ЈНА.

"Никада нисмо добили никакве позитивне одговоре на наше захтјеве, због чега сматрамо да ове иницијативе требамо поново покренути. Ми ћемо 3. маја отићи у Добровољачку на мјесто страдања војника и искрено се надам да ћемо до тада поставити плочу", рекао је Лазић.

Лазић је најавио да би сљедеће седмице о овом питању требало да разговара са градоначелником Тузле Јасмином Имамовићем.

"Видјећемо како ће се ствари даље одвијати. Нећемо одустати од настојања да се ове спомен-плоче поставе на мјестима гдје су убијени војници, да не би страдања у Добровољачкој обиљежавали у Миљевићима у Источном Сарајеву, а Тузланску колону у Бијељини", нагласио је Васић.

У нападу паравојних муслиманских наоружаних формација на припаднике ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву убијена су 42 припадника ЈНА приликом договореног повлачења из зграде команде војне области, док је 71 рањен, а 207 припадника ЈНА је заробљено.

Муслиманске снаге Tериторијалне одбране, МУП-а и "Зелених беретки" напале су из засједе 15. маја 1992. године колону ЈНА у Tузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију. Tада је убијено 59 војника, а 44 су рањена.