ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана20/02/2020

УСВОЈЕН ЗАКОН О ИНСПЕКЦИЈАМА

 

БАЊАЛУКА, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о инспекцијама у Српској којим се уводи нова категорија - инспектор посебне и унутрашње контроле ради побољшања квалитета рада.

 

Ова категорија инспектора се уводи и ради елиминисања незаконитог, неправилног и непрофесионалног рада, поштовања правила вођења поступка, уједначавања поступања унапређењем интерних поступака, те стицања повјерења грађана и правних лица у рад инспекција, наводи се у образложењу овог закона.

Овим актом се уређује обављање инспекцијског надзора у оквиру система, надлежност инспекцијских органа, инспекцијска звања и радноправни статус инспектора, овлашћења, права и обавезе инспектора и субјеката надзора, начин и поступак вршења инспекцијског надзора, одлучивања по жалбама изјављеним на рјешење инспектора, извршења рјешења инспектора, посебни поступци у инспекцијском надзору, поступак посебне и унутрашње контроле, прекршајна одговорност и друга значајна питања.

Посланици су по хитном поступку и на приједлог Клуба посланика СНСД-а усвојили Закон о граду Источно Сарајево којим је предвиђено да градоначелника тог града непосредно на изборима бирају грађани на период од четири године.

Ранија пракса је била да се градоначелник Источног Сарајева бира посредно у Скупштини града.

Народна скупштина је по хитном поступку и на приједлог Клуба посланика СНСД-а усвојила Закон о измјени Изборног закона Републике Српске, којим се уређује начин избора и опозива градоначелника града који се састоји из више општина, а примјер за то је, управо, Источно Сарајево.

По хитном поступку је усвојен и Закон о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача, којим се уређује посебан поступак експропријације непокретности ради изградње ауто-пута и гасовода на овој дионици, као пројеката од посебног значаја за Српску.

Овим актом се уређују и финансирање геодетско-техничких радова за потребе посебног поступка експропријације, спровођење тог поступка и друга питања од значаја за изградњу овог ауто-пута и гасовода.

Скупштина је по хитном поступку усвојила и Закон о измјенама и допунама Закона о метрологији у Републици Српској, којим се, између осталог, продужава рок до којег образоване лабораторије могу обављати послове припреме мјерила за верификацију.

Народна скупштина није усвојила Приједлог декларације о положају српског народа у Црној Гори, коју је предложио народни посланик Небојша Вукановић.

Од укупно 69 присутних посланика, за усвајање ове декларације гласало је 19, против је био један, док су два посланика била суздржана.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је први дио девете редовне сједнице парламента и наставак заказао за уторак, 25. фебруар, у 10.00 часова.