ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/02/2020

БОРЕНОВИЋ: ЗАКЉУЧЦИ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ ЛЕГИТИМНИ

 

БАЊАЛУКА, 22. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да су закључци Народне скупштине у вези са одлуком Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту легитимни и иду у процедуру кроз заједничке институције БиХ да се ријеши питање присуства страних судија у овој правосудној институцији што је политичко питање које оптерећује БиХ четврт вијека.

 

"Логично је да покушамо искористити сваку прилику да умјесто страних дођу домаће судије у Уставни суд БиХ, професионалци који су ван политике који ће радити у складу са свим правилима", рекао је Бореновић коментаришући изјаву замјеника помоћника државног секретара САД за Еуропу и Еуроазију Метјуа Палмера да сви у Републици Српској који се сврстају уз став који је заузео српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик морају разумјети ризике које то носи и штету коју наносе будућој европској перспективи БиХ.

Он је навео да је ПДП заинтересован да се ријеши питање страних судија у Уставном суду БиХ, јер нису задовољни да он доноси одлуке прегласавањем судија из Републике Српске на начин да се њена имовина третира као имовина БиХ.

Коментаришући закључке Предсједништва СДА да неће прихватити захтјев да се измијени структура Уставног суда БиХ која подразумијева престанак мандата судијама које именује предсједник Европског суда за људска права, Бореновић је рекао да Народна скупштина, као и до сада, треба да именује судије Уставног суда БиХ из Републике Српске.

Он је рекао да ПДП неће одустати од свог права да говори у Народној скупштини, да каже и када Уставни суд БиХ није у праву и да каже да имовина треба да припадне Републици Српској.

Бореновић је поручио да ће ПДП бити сагласан са свим што је у интересу Републике Српске.