ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/02/2020

СРПСКУ ОБНОВИЛЕ ЊЕНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

 

БЕОГРАД, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су Српску обновиле њене институције, а да су је у многим временима спасили домаћи инвеститори.

 

Цвијановићева је указала да се Република Српска с краја на крај спаја модерним саобраћајницама, као и да су у свим регијама изграђене нове болнице или су започете одређене активности.

Она је навела да су домаћи инвеститори у многим временима спасили Републику Српску, али њене институције су настојале да им олакшају посао и живот.

"Они су саставни дио овога што зовемо економски патриотизам или патриотски приступ Републици Српској. Према томе, они су мени довољно важни. Наравно да треба отварати врата и да је добро да имате стране инвестиције", рекла је Цвијановићева за Радио Београд.

Она је указала да има мјеста, попут Дервенте, у којима је пуно страних инвестиција, али да великих за сада не види, иако Српска има отворена врата за улагања у областима енергетике, пољопривреде, инфраструктуре, здравства.

Цвијановићева је нагласила да због привредног напретка треба да буду реализовани инфраструктурни пројекти попут ауто-пута Београд-Сарајево и моста "Братољуб", те додала да је Бањалука сарадник за такву причу, јер регионална димензија таквих пројеката отвара шире и веће могућности.

"Што се тиче ауто-пута, подржавам то... Подржавам све што служи добробити било којег човјека који живи у регији, без обзира на то у којој држави живи, али нисам сигурна да ће ствар ићи глатко", рекла је Цвијановићева.

На питање да ли ће политичка криза у БиХ успорити прилив страних инвестиција и економски се негативно одразити на Републику Српску, Цвијановићева је указала да стране инвестиције никада нису биле ствар којима се могла похвалити.

"Ако правите слику о једној држави да је нестабилна и слично, онда и не можете очекивати да долазе страни инвеститори. Друга ствар, ту је било и неке обмане", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су странци у БиХ, приликом потписивања било ког међународног споразума, протокола или спровођења реформи, обећавали огромне приливе страних инвеститора, али да се све то испоставило као бајка.

"Наравно, без страних инвестиција се не може живјети, ја се у економском смислу уопште нећу бавити тим питањем и појмом, али оно што је важно то је да се прави амбијент за домаће инвестиције и захваљујем се свим домаћим инвеститорима", поручила је Цвијановићева.

Указала је и на обесправљеност српског народа у Федерацији БиХ, што представља "праву страхоту од живота" о чему нико не прича, те подсјетила на вишегодишњу борбу да негдје добију струју, да се рехабилитује водовод, али да нема запошљавања.

"Они су у потпуности обесправљени у животном смислу, а с друге стране и у политичком, јер се никада није дошло до рјешења да тамо можете да направите потпуну делегацију Срба која би функционисала у оквиру Дома народа парламента ФБиХ", рекла је Цвијановићева.

Истакла је да су у Дрвару, у којем живи већинско повратничко српско становништво, људи успјели да се организују на локалном нивоу због чега је веома важна подршка која долази из Србије.

"Ми из Републике Српске смо урадили свој дио посла, давали смо одређене помоћи за такве људе, омогућили приступ здравственом систему у Републици Српској. Што се тиче помоћи у функционисању тих локалних заједница и реализацији неких пројеката, Србија је посљедњих неколико година урадила суштинску ствар", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановић је рекла да је оптимиста када је ријеч о будућност Републике Српске, али да то не може рећи када је ријеч о БиХ, јер је стално у кризи.

Она је указала да се у Републици Српској виде помаци када је у питању задржавање младих људи, односно да се ствари поправљају у економској сфери гдје су веће плате, пензије, запосленост, социјална давања и подршка породици и материнству, али је проблем амбијент несигурности и непредвидивости који влада у БиХ.

"Анкете показују да економски разлог није уопште примаран или приоритетан разлог за одлазак. Економска димензија је једна и ту можете много тога да урадите и радите, али оно што се односи на укупан амбијент, на политичке, безбједносне и све друге односе, ту имамо проблем", истакла је Цвијановићева, те додала да је предуслов за политичку стабилност правна сигурност.