ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/02/2020

РЕПУБЛИКА СРПСКА НЕ ПОВЛАЧИ НИЈЕДАН ПОТЕЗ КОЈИ БИ ДОВЕО ДО РАТА

 

САРАЈЕВО, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да ситуација у БиХ није озбиљна како се то представља, те да Република Српска не повлачи ниједан потез који би довео до рата.

 

"Зар неко од Бошњака може повјеровати у озбиљност лидера СДА Бакира Изетбеговића да говори о рату. Република Српска не повлачи ниједан потез те врсте. Нама до тога није", изјавио је Додик.

Он је појаснио да у Уставу пише да безбједносне агенције једног ентитета без сагласности не могу прећи на простор другог ентитета.

Додик је рекао да у Републици Српској не постоји никакав план отцјепљења, нити се о томе води било каква активност, било јавна или тајна.

"То је тема која је вјешто искориштена да покрије основне приговоре на Уставни суд", рекао је Додик, који је овај суд назвао окупационим судом.

Он је додао и како није могао да вјерује да ће тај окупацијски суд донијети такву одлуку, те подсјетио да је претходно све пресуђено.

"Имовина у Брчко дистрикту дата је дистрикту, имовином и земљиштем у Федерацији БиХ /ФБиХ/ управља ФБиХ, а само Република Српска не може да управља имовином", рекао је Додик за сарајевску Фејс телевизију, те нагласио како БиХ нема право на имовину, ко што нема право на Суд и Тужилаштво.

Додик је категоричан да стране судије Уставног суда БиХ морају отићи јер су ту 25 година.

"Видимо да манипулишу тим, видимо да су настројени на бошњачку страну, да праве централистичку унитарну државу. Ми смо против тога, ми имамо нашу аутономију и желимо да је очувамо", истакао је Додик.

Он је навео да је интервенционизам међународне заједнице учинио то да БиХ више није онаква каквца је била предвиђена међународним споразумом, те да ће је, уколико не буде уважавала себе, бити тешко одржати.

Указао је и да се Устава, као највишег политичког и правног акта једне земље, који је требало да буде светиња, нису придржавали високи представници који су чинили међународни криминал у прошлом времену и деградирали Дејтон.

Додик је истакао и да је повећани ниво централизације у БиХ данас готово немогућ, а на дуго вријеме неодржив, да ову врсту приче подржавају Бошњаци и дио међународне заједнице, те да остаје да се види докле ће то трајати.

"Поштујем слово Устава и спреман сам да прихватим сваку врсту аранжмана с тим уставом, а да то нису наметнули високи представници и да није проглашено мимо воље три конститутивна народа у БиХ", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, окупационе силе нису трајне и на овим просторима неће бити завијек, већ ће отјерати околности, а не Руси, који овдје никада неће доћи.

Додик је за причу о руском утицају рекао да је смијешна, да тај утицај само имају Европа и Америка.

"Српски народ има симпатију према Русима и то је тачно. Ишао сам у Русију најмање десетак пута. Колико год пута да сам ишао у Русију то је мало. Имам намјеру да идем колико год пута будем могао, кад год буде прилика. Велика је ствар доћи до руског предсједника Владимира Путина који је по моћи први или други у свијету", истакао је Додик и додао да ће се веома брзо поново наћи.

Додик је поновио да Руси никада ништа нису учинили против БиХ и да никада нису покушали да само сарађују са Републиком Српском, а да са Федерацијом БиХ не сарађују, те напоменуо како је неколико пута био свједок када је на дневном реду био разговор о смањењу старог дуга за гас и како ријешти питање снабдијевања БиХ гасом.

О изградњи гасовода, Додик је рекао да је то у плану, да ток иде од Београда према Бијељини, преко дистрикра Брчко према Бањалуци, а да може да оде у Тузлу или било гдје.

"Тај гасовод кошта негдје око 200 милиона евра, а гасификација Бањалуке око 100 милиона евра. Тражимо партнере да то урадимо. Тај гасовод иде преко грунта Републике Српске. Ако се утврди да је то нечија туђа земља, Република Српска платиће све судске накнаде за то", рекао је Додик.